вторник, 6 декември, 2022
- Реклама -
НачалоИзследванияСупермодерен магнитен резонанс в "Пирогов" открива травми и тумори

Супермодерен магнитен резонанс в „Пирогов“ открива травми и тумори

Магнитен резонанс от най-ново поколение Magnetom Avanto заработи преди дни в „Пирогов“. Това е първият от такъв клас апарат в страната. Качеството на образа се дължи на комбинирането на много канали от различни бобини. Така се съкращава и времето за изследване с 40% в сравнение с други подобни апарати в страна, обясни д-р Галя Гарванска от медико-диагностичната лаборатория на „Пирогов“. Изследването е по-комфортно за пациентите, а качеството на изображението е добро.

Апаратът е с висока продуктивност. На ден могат да минат по 40 пациенти. Съкратеното време облекчава изследването на пациенти с клаустрофобия. При тях преди са налагало поставянето на упойка зца продължително време. Сега тя е по-лека. За децата пък има специални програми. Най-често изследваните зони – глава, прешлени, отнемат средно около 10 минути. Изображение на целия гръбначен стълб може да се направи на един път – апаратът сам „съшива“ сегментите. Възможен е и преглед на цяло тяло, но той е за откриване на патологични лезии (тумори и разсейки).

От главата до краката продължава 30 минути. Така се откриват променените зони, но те трябва да се уточнят след това, обяснява д-р Гарванска. Това е важно за онкологично болните. Никъде изследването не може да се направи така, както с новия апарат Magnetom Avanto.

Онкологията не е приоритет на „Пирогов“, но в хирургията идват много пациенти, които се оперират от тумори на дебелото черво или жлъчните пътища. „Можем да изследваме жлъчното дърво с контрастно вещество в рамките на 11 минути. Също и да направим програма за изследване на съдовете подобно на ангиографията, но без контраст, рентген или инвазия“, продължава разказаси специалистът. Магнитният резонанс е доставен от „Сименс“.

Всички диагнози биха могли да се възползват от новия апарат. Различни травми също могат да бъдат прецизно установени, защото апаратът прави оценка на съотношението между травмата и мускули, сухожилия, лигаменти, хематоми. При прешлените пък се търси дали е засегнат гръбначния мозък. Има и специална програма за урологията. Правят се урографии, като се изследват бъбреци, уретера и пикочния мехур без използване на контраст. Това е важно за пациенти с болни бъбреци, които имат висок креатинин и не могат да направят стандартните изследвания на тези области, подчерта д-р Гарванска.

Интересът вече е много голям. Засега още не се прави изследване на цяло тяло, то ще бъде възможно след 25 юли. Не е поради технически причини, а защото отнема повече време. Първо ще се даде възможност да минат повече хора с по-кратки изследвания.

Магнитният резонанс има и програма за множествена склероза, която открива активните лезии без контрастно вещество. Здравната каса покрива изследването с новия апарат, макар и само на една зона. Всеки пациент има право на един талон месечно, поясниха от „Пирогов“. Например за болни с множествена склероза може да се направи безплатно изследване на главен мозък или шия.

Спешните пациенти нямат талони, но те постъпват в болницата. А за тези, които лежат в болница, се правят всички необходими изследвания, предвидени в клиничните пътеки. Един месец след изписването на пациента той няма право на направление за каквото и да било изследване, защото се смята, че е под наблюдение на лекаре. В този период са включени контролни прегледи. BZ

Не изпускайте новите публикации

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -