четвъртък, 18 юли, 2024
- Реклама -
НачалоИзследванияСкоро тръгва скринингова програма на рака на маточната шийка

Скоро тръгва скринингова програма на рака на маточната шийка

Смъртността от рак на шийката на матката в България е много висока, това заяви проф. Албърт Сингър от Великобритания, почетен професор по гинекологични изследвания в Лондонския университет и ръководител на отделения в Whittington Hospital NHS Trust. За да се постигнат някакви успехи в битката с болестта, трябва час по-скоро да започне скрининг с възможност за ДНК-изследвания на HPV и колпоскопия (оглеждане на маточната шийка).

Проф. Албърт Сингър от Лондонския университет пристигна в София, за да проведе за първи път в България курс по колпоскопия за гинеколози. Това стана в рамките на програма за профилактика на сексуално-предавани инфекции и превенция на рак на шийката на матката, инициирана от АПОЗ и приятели. На курса присъстваха  75 български гинеколози.

Ракът на шийката на матката е единственият, който може да се предотврати, защото предраковото състояние се открива лесно. Така този сериозен проблем за младите жени и техните семейства, може да бъде отстранен. България, заедно с Полша и Румъния регистрира най-висока смъртност от рак на шийката на матката в ЕС, а в страните, където заболяването се скринира и лекува, смъртността спада драстично през последните 10 години. В другите две страни с много усилия е бил постигнат скринингов обхват от 30%. Това е недостатъчно, за да има осезаем ефект. Той ще настъпи при 80% обхват.

„Причинителят на рака на шийката на матката е известен и медицината има проверени методи за идентифициране и лечение на предраковото състояние. За ден и половина по време на курса видях много ентусиазъм и потенциал у колегите тук, и вярвам, че ще предприемат сериозни стъпки в овладяването на болестта. Успешна скринингова програма е невъзможна без наличието на качествени колпоскопски изследвания, които да се правят в няколко специализирани центъра. Това е модерен и категорично ефективен подход, и се надявам, че в България ще се сформира Дружество по колпоскопия, което да стане част от европейската мрежа на специалисти.“, коментира проф. Албърт Сингър

„За нас времето на празните приказки за профилактика и скрининг отдавна е изчерпано, и не се отказваме да работим в тази посока. Има достатъчно вдъхновяващи примери и доказани модели в медицината и се радвам и гордея, че можем да участваме в първите стъпки заедно със специалистите, на които вярваме. Подкрепата на проф. Сингър ни дава сила и конкретна надежда за промяна.“, коментира Евгения Адърска, председател на АПОЗ и приятели.

От Министерството на здравеопазването увериха, че в близко време ще стартира организирана профилактична програма за скрининг на 3 онкологични локализации, включително и рак на шийката на матката.

Още факти за рака на шийката на матката:

80% от сексуално-активните жени се срещат с вируса през живота си, като повече от 95% от тях се справят с него за 12 до 24 месеца.

60% от туморите във врата и главата са предизвикани от HPV инфекцията.

СНИМКА: АПОЗ

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -