понеделник, 27 март, 2023
- Реклама -
НачалоИзследванияСъздадоха изкуствен бъбрек, спасява от диализа

Създадоха изкуствен бъбрек, спасява от диализа

В САЩ започват клинични изпитания на изкуствен бъбрек, съобщава сайтът на университета във Вашингтон. Устройството е разработено от учени в Университета на Калифорния. То представлява компактна машина за диализа, свързана към специален колан.

Тя работи с батерия, което спестява неудобството да се стои непременно близо до контакт за електрически ток. Теглото на изкуствения бъбрек в момента е около 4,5 килограма. Възможно е в бъдеще размерът и теглото му да се намалят още повече. Учените продължават да работят върху него и да го усъвършенстват.

По време на първия етап на клинични изпитания ще бъде тествана производителността и сигурността на системата. Вече са ангажирани 16 човека доброволци. Наблюдението им ще продължи най-малко 28 дни. Учените са работили върху устройството повече от 10 години. Доколко то работи сполучливо в практиката, ще стане ясно в близките месеци. Ако клиничните изпитания минат добре, устройството ще осигури на хората с бъбречна недостатъчност шанс значително да подобрят живота си, като бъдат все по-активни и независими.

Повече информация на английски език за изкуствения бъбрек можете да намерите тук.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -