четвъртък, 18 юли, 2024
- Реклама -
НачалоИзследванияПрост метод за оценка на риска от рак на кожата

Прост метод за оценка на риска от рак на кожата

Индивидуалният риск от развитие на меланом може да се оцени лесно и просто в първичната помощ, като се преброят бенките на едната ръка. Идеята е на учени от Италия и Англия. Използвайки данните от повече от 3500 жени близнаци те установили, че общият брой на бенките на тялото е сигнификантно свързан с броя на бенките на ръката.

„Това е важно, защото броят на бенките на цялото тяло е строго свързано с риска от развитие на меланом и ако вие имате повече от 100 бенки по тялото си, рискът се увеличава 5-6 пъти при бялата популация“ – твърди ръководителят на проучването Симон Риберо от Департамента за проучвания и генетична епидемиология в Кингс Колидж, Лондон, съобщава сайта на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари. 

Изследователите показали, че повече от 11 бенки на ръката са свързани сигнификантно с риска да има повече от 100 бенки по тялото. Ръката се оказала с най-голяма предиктивна стойност за общия брой на бенките по тялото при двата пола. По тази причина екипът препоръчва „бързата оценка на риска от развитие на меланом да се използва рутинно в общата практика“. Проучването е публикувано на 19 октомври 2015 г. в British Journal of Dermatology.

В последните години има съществен прогрес в характеризирането на вродените и соматични мутации, свързани с развитието на меланом. Въпреки това, общият брой на бенките по тялото е най-важният рисков фактор, установен досега.

Преброяването на бенките по цялото тяло е както времеемко, така и непрактично за лекарите, отбелязват авторите. Поради това множество проучвания са правени с цел да се установи част от тялото, бенките на която да са свързани с общия брой бенки по тялото, за да може да се оцени риска от меланом. Сегашното проучване е направено въз основа на данните от 3694 жени близнаци на средна възраст 47 години, които са взели участие в TwinsUK study от януари 1995 до декември 2003 г, и за които е направен преглед на кожата и са регистрирани данните в началото на проучването.

Прегледът на кожата включва типа на кожата, цвета на косата и очите, наличие на лунички, както и броят на бенките на 17 части на тялото. Прегледът е извършен от обучени медицински сестри. Средният брой на бенките върху тялото е бил 32. След 30-годишна възраст за всяко десетилетие между 30 и 60 години бенките са се увеличавали средно с 4 бр.

Областите с най-голяма предиктивна стойност, са мишниците и подбедриците с коригиращи коефициенти 0.50 и 0.51 за дясна и лява мишница и 0.49 и 0.48 за дясна и лява подбедрица. Авторите са избрали мишниците поради това, че са по-удобни за оценка в практиката. За да потвърди данните, екипът е анализирал данни от контролна група от Мelanoma case–control study, проведено в Англия, при което е използван същият протокол. Седем бенки по дясната ръка (от рамото до пръстите) корелира с 50 броя бенки на цялото тяло, докато 11 бр предсказва общ брой на бенките по тялото – 100. Подобни резултати е показало проучване в Австралия, където дясната ръка е доказана като точен предиктор на риска от меланом. Доказано е, че при повече от 10 бенки на цялата ръка рискът от меланом се увеличава 11 пъти (J Natl Cancer Inst. 1984;72:257-66).

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -