вторник, 23 юли, 2024
- Реклама -
НачалоИзследванияХрани с желязо свалят полезния ефект от зеления чай

Храни с желязо свалят полезния ефект от зеления чай

Зеленият чай е безспорен фаворит във всички списъци на храни с антиоксидантни свойства. Сега обаче учените откриха една подробност. Зеленият чай може да загуби от своята ефективност, ако го приемате заедно с храни, богати на желязо, пише Daily Mail.

Причината е, че основният компонент на чая се свързва с желязото и това го лишава от полезните му свойства. Учените направиха това откритие в хода на изследвания на възпалителни заболявания на червата при мишки. При тези заболявания се препоръчва както консумация на зелен чай, така и на хранителни добавки с желязо.

Чаят се препоръчва, защото негов основен компонент – EGCG (епигалокатехин галат) потиска активността на ензима миелопероксидаза. Този ензим стимулира възпалението. Той се отделя от белите кръвни клетки при възпаление. EGCG се справя с него, но ако едновременно с него се приемат и добавки с желязо, съединението се свързва с него и губи способността си да потиска ензима.

Зеленият чай от своя страна също може да повлияе върху някои биохимични процеси в организма. Той е в състояние да намали ефекта на хапчетата за високо кръвно, предупреждават японски лекари. Ободряващата напитка блокира клетъчни „предаватели“, разположени в лигавицата на червата, които помагат на клетките на организма да абсорбира бета-блокерите, съобщава Би Би Си.

 

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -