четвъртък, 18 юли, 2024
- Реклама -
НачалоИзследванияХормонът DHEA - спира ли стареенето и депресията?

Хормонът DHEA – спира ли стареенето и депресията?

Човешкото тяло естествено произвежда хормона дехидроепиандростерон (DHEA) в надбъбречната жлеза. От своя страна, DHEA помага да се произвеждат други хормони, включително тестостерон и естроген. Естествените нива на DHEA достигат своя пик в ранната възраст, като след това бавно намаляват с възрастта.

В аптеките се предлага синтетична версия на DHEA за перорално приложение, като таблетка и локален крем. Често го включват като анти-ейджинг терапии. За  DHEA се твърди, че предотвратява хроничните заболявания и подобрява физическата кондиция.

Ето при кои специфични състояния изследванията на DHEA са уместни:

Стареене. На теория приемането на добавки с DHEA може да забави процеса на стареене. Предполага се, че подобрява усещането, че сте в добра форма, както и когнитивната функция. Няма обаче достатъчно доказателства от проучвания, че това е вярно.

Депресия. DHEA е по-ефективен при лечението на депресия, отколкото плацебо според проучвания.

Остеопорозата. Изследванията показват, че DHEA може да подобри костната минерална плътност при пациенти в напреднала възраст. Прилага се ниска доза DHEA. Подобренията в костната плътност обаче са по-малки в сравнение с с одобрени медикаменти за остеопороза.

Вагинална атрофия. Ограничени проучвания предполагат, че DHEA може да подобри вагиналната сухота при жени в постменопауза.

Изследванията на ефектите на DHEA върху усещането за добра физическа форма и общото състояние са дали противоречиви резултати. Повечето проучвания не показват DHEA да има ефект върху когнитивната функция или върху мускулната маса или сила. Националната асоциация на атлетите в САЩ забрани употребата на DHEA сред спортистите.

DHEA може в крайна сметка да има полза при лечението на хора, диагностицирани с определени състояния, като надбъбречна недостатъчност и лупус. Необходими са обаче допълнителни проучвания.

Някои проучвания показват, че от DHEA може да има известна полза при лечение на остеопороза, депресия и вагинална атрофия. , Доказателствата, че този хормон забавя стареенето, обаче са малко. Не бива да се забравя, че приемането на добавки с DHEA може да причинят сериозни нежелани реакции. Затова от Майо Клиник съветват да се избягва използването на тази добавка, освен ако лекарят няма някакви сериозни съображения.

Безопасност и странични ефекти

DHEA е хормон. Използването на тази добавка може да повиши нивата на андрогена и да подейства като стероид. Може също така може да увеличи риска от ракови заболявания, които са чувствителни към хормони като рак на простатата, гърдата и яйчниците. Ако имате рак, предраково състояние или сте в повишен риск за такива заболявания, не използвайте DHEA.

Не използвайте DHEA, ако сте бременна или кърмите.

Не се препоръчва да приемате този хормон, ако имате висок холестерол или исхемична болест на сърцето (състояние, което засяга кръвоснабдяването на сърцето). Той може да намали липопротеините с висока плътност (HDL), тоест на добрия холестерол.

Използването на DHEA също може да влоши психиатричните разстройства. Някои хора, които страдат от разстройства, свързани с настроението, може да развият мания.

DHEA също може да причини мазна кожа, акне и нежелано мъжко окосмяване при жени (хирзутизъм).

Възможни взаимодействия с други лекарства:

Антипсихотици. Използването на DHEA с антипсихотици като клозапин може да намали ефективността на лекарството.

Карбамазепин Използването на DHEA с това лекарство, използвано за лечение на гърчове, нервна болка и биполярно разстройство, може да намали ефективността на лекарството.

Естроген. Не използвайте DHEA с естроген. Комбинирането на DHEA и естроген може да причини симптоми, които се свързват с излишък на естроген, като гадене, главоболие и безсъние.

Литий. Използването на DHEA с литий може да намали ефективността на лекарството.

Фенотиазини. Използването на DHEA едновременно с лекарства, предписвани за лечение на сериозни психически и емоционални разстройства, може да намали ефективността на лекарствата.

Селективни инхибитори на обратното захващане на серотонина. Използването на DHEA с този тип антидепресанти може да провокира манийни симптоми.

Тестостерон. Не използвайте DHEA едновременно с препарати, които съдържат тестостерон. Комбинирането им може да доведе до нисък брой сперматозоиди (олигоспермия), увеличени гърди при мъже (гинекомастия) и развитие на типични мъжки характеристики при жените.

Триазолам. Използването на DHEA с това успокоително може да предизвика депресия на централната нервна система, което може да повлияе на дишането и сърдечната честота.

Валпроева киселина. Използването на DHEA с този антиконвулсант може да намали ефективността на лекарството.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -