четвъртък, 18 юли, 2024
- Реклама -
НачалоИзследванияДиуретици и коронарография са риск за бъбреците при някои хора

Диуретици и коронарография са риск за бъбреците при някои хора

Безвредни по принцип лекарства и препарати, използвани в медицината, може да задълбочат съществуващи проблеми с бъбреците. Това стана ясно на последното Училище по нефрология, което се проведе преди дни в Пампорово. Заболявания като хипертония и диабет са причина за появата на хронично бъбречно заболяване в две трети от случаите, подчерта проф. Емил Паскалев от Александровска болница, който е председател на Българското нефрологично дружество.

Болните с високо кръвно често получават като част от терапията диуретици.  Тези лекарства обаче може да се отразят негативно на концентрацията на пикочна киселина – основна причина за кризи при подагра, и така да провокират при пациентите с хипертония хиперурикемия, посочи проф. Боряна Делийска от ИСУЛ. Тя призова кардиолозите да бъдат по-бдителни, когато назначават терапията на пациенти с кръвно и да помислят за такива възможни усложнения.

Друго неприятно увреждане на бъбреците е контраст индуцираната нефропатия, разказа проф. Борис Богов от Александровска болница. При нея се отбелязва скок във връзка с все по-широкото прилагане на коронарографията като метод за изследване и лечение в инвазивната кардиология. Става дума за засягане на бъбрека от контрастното вещество, използвано при този метод. То помага за по-доброто визуализиране на стеснения в големите кръвоносни съдове по време на коронарографията. По правило контраст индуцираната нефропатия се получава при хора, при които вече е налице висок риск за бъбречно заболяване – например дългогодишна хипертония или диабет. Лекарите в интензивните отделения сега не отчитат достатъчно прецизно възможните опасности за бъбреците на пациентите, посочи проф. Богов. Тази преценка трябва да се прави преди назначаване на коронарографията.

Хроничните бъбречни заболявания са лечими, но ако се хванат в началото – първи или втори стадий, посочи проф. Паскалев. Тогава пациентът може да бъде напълно излекуван. В по-късните стадии медицината може само да забави хода на заболяването и да отложи във времето острата бъбречна недостатъчност. За съжаление в ранните стадии липсват симптоми и хората си мислят, че са здрави. Изследването, което може да подскаже, че има проблем и трябва да се потърси специалист по бъбречни заболявания – нефролог, е креатинин. Проф. Паскалев препоръчва да се изследва не обикновен, а ензимен креатинин, който не се покривал от здравната каса, но струвал около 3 лв. Той давал по-точна картина за състоянието на бъбреците от обикновеното изследване на креатинин. Всеки, който има хипертония, диабет или други заболявания, които водят до бъбречно увреждане, трябва редовно да си прави това изследване, посочи специалистът.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -