Реклама
Начало Изследвания 6 неща, които вредят на плодовитостта при мъжете

6 неща, които вредят на плодовитостта при мъжете

0
бременна бременност
Реклама

Начинът на живот е изключително важен за оплодителните способности на мъжа. Отдавна известното докторско твърдение се доказва с нови проучвания от Европа и САЩ. Вече има яснота за 6 неща, свързани с навиците в храненето и стила на живот, които увреждат сперматозоидите, пише електронното издание „Медикъл дейли“.

Изследване на 156 пациенти на инвитро клиники, проведено от екип на Харвардския университет, установи, че тези, които ядат поне по половин порция червени меса и обработено месо (колбаси) всеки ден, показват 5,5% нормални сперматозоиди срещу 7,2% за мъжете, които ядат по-малки количества. При редовна консумация на риба пък качеството на мъжките полови клетки се подобрява.

За запазване на добри оплодителни способности не се препоръчва редовното ходене на сауна, установи научен експеримент на университета в Падуа, Италия. Спадът на качеството на сперматозоидите, отчетен след 3-месечно редовно ходене на сауна за по 15 минути, бил преодолян след половин година. Загряването на тестисите и в частност престоят в сауната вредят на спермата, заключават учените.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Безплатни консултации за ин витро в Първа АГ болница
7 суперхрани за хората над 40 г. 
Британски учен станал баща на 600 деца
Спиш по корем, трудно вдигаш самолета 
Реклама

Третият негативен фактор е стресът на работното място. Изследване на Калифорнийския университет сред 193-Ма мъже от 38- до 49-годишна възраст е установило, че подложените на системен стрес имат по-ниски нива на тестостерона и по-ниска концентрация на сперматозоиди в еякулата. Честата употреба на лаптоп е известен фактор за понижена фертилност при мъжете -заради затоплящото действие. Проучване, публикувано в сп. „Фертилити енд стерилити“, добавя и облъчването от безжичния интернет като причина за разрушаването на ДНК в половите клетки и по-ниската им подвижност.

В черната класация следват пестицидите и пушенето на марихуана. Екип от университета в Бъфало установил, че при пушачите на канабис с дълъг стаж сперматозоидите се движат към яйцеклетката „твърде бързо и твърде рано“. В резултат не се постига сливане на двете полови клетки и зачатието е невъзможно.

Реклама

Exit mobile version