Реклама
Начало Интервю 3D или 4D ехограф се прави при съмнение за малформации на плода

3D или 4D ехограф се прави при съмнение за малформации на плода

0
Реклама

Д-р Вангелия Атанасова завършва медицина в Медицински Университет София – 2006 г. Специализира Акушерство и Гинекология в Университетската АГ болница „Майчин дом” – София. Работи в АГ Център „Димитров“ в София. 

– Д-р Атанасова, с какво 4D ехографията помага на акушер гинеколозите?

– Това е триизмерна ехография в реално време, но е повече „зрелищно“ представяне на бебето пред родителите, отколкото за акушер-гинеколозите. Тя има значение при някои наследствени малформации, които са повърхностни, например заешката устна или при малформации на половите органи, на матката.

Реклама

Иначе 2D ехографията си остава основният диагностичен метод за специалистите. 3D и 4D е повече в помощ на родителите, да видят бъдещата си рожба.

– Кога бременните трябва да се подложат на 3D или 4D ехографски преглед?

– Когато има подозрения за някаква малформация. Когато са налице някакви медицински индикации за това. Трябва да се има предвид и съществуващите настройки на апарата, които позволяват добро изобразяване на някои сърдечни дефекти, които в реално време могат да покажат наличните отклонения. По принцип 3D и 4D са много повече звуково натоварващи за плода, отколкото 2D и не е хубаво всеки път ехографският преглед да е с по-високо технологичния метод. Не е добре да се облъчва плода с огромни дози шум. Един такъв преглед е напълно достатъчен по време на бременността.

А кисти на бъбреците или в мозъка могат ли да се видят при 4D ехографията?

– Да, това също може да се съхрани като диагностика на мозъчни малформации, но това трябва да се направи при съмнения за наличието им. Но чисто рутинно, 2D ехографията е напълно достатъчна, но винаги е по-добре да имаш 3D или 4D под ръка.

– Споменахте феталната морфология. На какъв ехографски апарат е добре да се прави тя?

– Според мен и двата метода и 2D и 4D трябва да са достъпни. Но разбира се, добре е да се направи на 4D апарат, защото не се знае на какво може да се натъкнем, а и това все пак е важно преживяване и за родителите.

– С какво друго допринася използването на 4D ехографията в конкретната ви работа тук с двойките, които имат репродуктивни проблеми?

– Много по-добре могат да се видят малформации на матката, наличието на миомни възли, както и промените в маточната лигавица, като например полипи. Те трябва да се отстранят задължително преди да започне лечението на стерилитета. С този метод може да се провери и проходимостта на маточните тръби, което е неинвазивно и липсва рентгеново натоварване на организма. Освен всичко казано до тук, трябва да се отбележи и още нещо. При изваждането на яйцеклетките при инвитро програмите, образът е много по-добър и това спомага за по-безпроблемното аспириране.

– Наскоро се завърнахте от специализация в чужбина. Колко време специализирахте и къде?

– Две години в Лондон, в отделението по пренатална диагностика на Кинг Колидж хоспитъл.

– Какви според вас са основните разлики между тяхната и нашата здравна система по отношение на бременните жени?

– Там много по-голяма част от прегледите се поемат от държавата. Елементарните неща като различните видове скрининги, са абсолютно достъпни за всички хора, докато тук те не се покриват от НЗОК и хората ги плащат със собствени средства, например скрининга за синдром на Даун. Това е много важно изследване и би било добре в България да е достъпно за всички жени. Феталната морфология в Англия също се поема от държавата и то, без да се гледат показания, а абсолютно на всички бременни жени, а тук най-ниската цена е 70-80 лева. В Англия минимума от три и то много обстойни и информативни прегледа по време на бременността са безплатни, както и записите на тонове на бебето на акушерски монитор.

– Успявате ли да приложите в България, тук в медицински център за инвитро „Димитров“ наученото в Англия?

– Има неща, които са напълно приложими и тук, а са налице и необходимите условия. В клиниката вече разполагаме с 4D ехограф, за който говорихме досега. Смело мога да кажа, че условията при нас по нищо не се различават от тези в чужбина, дори като специалисти, смея да твърдя, че сме крачка по-напред.

Свързани теми: При стимулация за инвитро има риск от овариален синдром

Разгадаха диагнозата „необяснимо безплодие“

Препоръчват оценка на яйчниковия резерв след 35 г.

Ин витрото заздравява връзката според мъжете

СНИМКА: БОЛЕНЗДРАВ

Реклама

Exit mobile version