четвъртък, 18 април, 2024
- Реклама -
НачалоХраненеВсеки трети ученик на 6-19 г. има наднормено тегло

Всеки трети ученик на 6-19 г. има наднормено тегло

30,2% от учениците на възраст 6-19 години страдат от наднормено тегло, от които със затлъстяване са 12,7%. Това показва последното национално представително проучване на храненето на учениците в България (2010-2011 г.), проведено от Националния център по обществено здраве и анализи и Катедра „Педиатрия“ на Медицинския университет в София, цитирано от проф. Веселка Дулева. Окончателните данни се обявяват сега.

Данните от предишно репрезентативно за страната изследване на хранителния прием и хранителния статус на населението в България, проведено през 2004 г. показват, че все още относителният дял на ученици с наднормено тегло е висок – средно 20% от децата, от които ¼ са със затлъстяване. Сравнението установява тревожна тенденция за увеличаване на затлъстяването при децата в България. Според данните само 24% от изследваните деца упражняват препоръчваната физическа активност от минимум 60 минути на ден, а 35% от децата са физически активни два дни в седмицата или по-малко. Все повече от децата с наднормено тегло не приемат пресни плодове и пълнозърнести храни.

„Един от най-сериозните съвременни здравни проблеми, включително и за България е нездравословният модел на хранене и ниската физическа активност. Те са важен фактор за относително увеличаващия се дял на деца и възрастни, страдащи от затлъстяването“, казва доц. Веселка Дулева, национален консултант по хранене и диетика.

Според нея зърнените храни са важен източник на енергия, като пълнозърнестите видове са по-богати на полезни за здравето хранителни вещества – растителни влакнини, витамини и много минерални вещества. Доцент Дулева допълва още, че сутрешната закуска е много важна, тъй като след дългия нощен сън организмът се нуждае от зареждане с енергия и хранителни вещества. Това прави закуската чудесно начало на деня и осигурява енергия за учене, игри и спорт.

Добър избор са зърнените закуски, приготвени с пълнозърнести видове брашна, с намалено съдържание на захар, съчетани с мляко или плодов сок. На пазара вече има детск зърнени закуски на известни марки, които са направени с пълнозърнести култури като основна съставка и са източник на фибри, витамини и минерали. Някои от тях обогатени с калций, засищат и са полезни за организма. Специалистите изтъкват, че закуската е важна за децата, за да се справят успешно с училищния ден.

 

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -