Реклама
Начало Хранене Вкусът за храните се променя с годините – ето защо

Вкусът за храните се променя с годините – ето защо

0
Реклама

Много от най-вкусните за възрастните храни са мразени от децата. Сега ново проучване обяснява как всъщност хората променят вкусовите си предпочитания с възрастта. Друг важен извод е, че предпочитанията към определени храни се формират още в най-ранна детска възраст.

Ако работещата майка е хранела малкото главно с кроасани, пица и сандвичи, няма как да се очаква вече като възрастен той да предпочита здравословната диета. Експертите проучили кога и как всъщност променяме вкусовите си предпочитания. Списъкът на любимите храни на повечето възрастни включва маслини, синьо сирене и аншоа. Интересна подробност е, че като деца те са ги мразели. Според учените човек е средно на 22 г., когато започва да оценява по-сложни и наситени вкусове като този на козе сирене, чили сос и авокадо. В проучването са изброени 20 храни, на които е малко вероятно да се наслаждавате преди да навършите 20 г.

Първоначално учените развивали теорията, че вкусовете се променят с възрастта, защото броят на рецепторите в устата намалява с времето. Например бебетата се раждат с вроден апетит към сладки неща, тъй като майчиното мляко съдържа захар и мазнини. Новородените имат около 30 000 вкусови рецептори в устата си и заради това силните вкусове ще бъдат много по-интензивни за тях. Когато станат възрастни, вече са останали само една трета от вкусовите рецептори, най-вече тези върху езика. Това обяснява защо тогава приемаме и се наслаждаваме на по-силни, плътни вкусове.

Реклама

Също така прави разбираемо, защо децата и юношите не обичат много риба със силни аромати като скумрия например. Повечето хора трябва да навършат 21 г., преди те да оценяват пармезана и 22 г., за да започнат да харесват синьо сирене или пикантно къри. Дори зеленчуци като спанак и чушки започват да се харесват на нашите вкусови рецептори едва на около 21-годишна възраст. Други храни, включени в списъка на 20+, са чили сос, кисели краставички, чесън и сос от хрян. Козето сирене е един от най-ненавижданите в детството аромати. Обикновеният човек не го оценява напълно, докато не навърши 28 г. Ароматът на маслини и стриди също са в списъка на насладите, които ценим след 24-25 г.

Проучването е направено с помощта на 1950 британци. Доброволците трябвало да опишат кои храни са мразели в детството, но вече като възрастни са ги преоткрили като вкусни. Статистиката показва, че по-голямата част от нас успява да оцени пълния спектър от вкусове и аромати, след като навърши 20 години. При някои хора обаче може да се запази известна неприязън към определени храни и когато вече са възрастни.
Изследването също така разкрива, че храната в детските градини и училища играе важна роля в развиването на вкус към определени храни или комбинации от вкусове, разкрива хранителният терапевт Карън Пул.

Ястията, които консумираме в детството, слагат почти необратим отпечатък върху предпочитанията ни към храните през целия ни живот. Най-често хората успяват да променят някои свои негативни нагласи към определени храни, когато й се наслаждават в компанията на приятели. Друг вариант е да опитат „мразения“ продукт, докато опитвате нови храни по време на почивка или пък когато срещнете някого, който познаване по-задълбочено храните и вкусовете. също бяха дадени като причини. Проучването е осъществено от Butterkist.

Източник: Daily Mail

Реклама

Exit mobile version