четвъртък, 18 юли, 2024
- Реклама -
НачалоХраненеВ плодове и зеленчуци има над 10 000 полезни вещества

В плодове и зеленчуци има над 10 000 полезни вещества

В плодовете и зеленчуците има вторични растителни вещества, за които се знае, че са много важни за здравето. Колкото по-разнообразни и шарени са те, толкова по-добре. Има редица проучвания за ефекта им върху здравето. Най-убедителни са данните за влиянието им при сърдечно-съдови заболявания. По-високата консумация на плодове и зеленчуци категорично намалява риска от инсулт или инфаркт, заявява проф. Бернард Вацл от Федералния институт за изследване на храни и хранене в Карлсруе.

По отношение на туморите също има сведения, че растителната храна помага, макар данните да не са така категорични. Известни са над 100 000 вторични растителни вещества, а над 10 000 се срещат в храната на човека. С тях растенията привличат инсектите, отбраняват се от вредители и болестотворни причинители, пазят се от ултравиолетовите лъчи или регулират растежа си. Те не са от най-важните хранителни вещества за човека, но участват в редица процеси на обмяната на веществата.

Важните съставки действат различно при всеки

За разлика от витамините и минералите диетолозите не са успели досега да дефинират конкретни препоръки за подходящи дневни дози за отделните субстанции. Това е защото те не действат по един и същи начин при всеки. Има различни генетични фактори, които влияят върху усвояването на полезните съставки от храната и по този начин и на ефекта от тях върху организма, пояснява проф. Вацл. Затова експертите препоръчват колкото се може по-разнообразно хранене – така всеки организъм ще успее да извлече по нещо от полезните съставки.

Дневно по 3 порции зеленчуци и две с плодове

Все пак има някакви генерални препоръки – според Германското дружество по хранене в идеалния случай трябва да изяждаме по три порции зеленчуци дневно и по две – плодове. Една порция е количество, което се хваща в шепата ви. Казано иначе – 400 г зеленчуци и 200 г плодове.
Много малко хора се възползват от шанса да намалят рисковете от боледуване чрез храната, подчертава проф. Вацл.

Затова пък не са малко онези, които успокояват съвестта си като приемат изолирани растителни вещества под формата на таблетки. Ползата от субстанциите в плодовете и зеленчуците обаче не се дължи на един или друг елемент, а на комбинираното им въздействие. Няма такова супервещество, дори и от естествен произход, което да повлияе самостоятелно върху здравето, обобщава проф. Вацл.

Източник: Apotheken Umschau

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -