четвъртък, 18 юли, 2024
- Реклама -
НачалоХраненеРиганът се бори успешно със стомашните вируси

Риганът се бори успешно със стомашните вируси

Риганът се оказа добър помощник срещу норовирусите, които ни разболяват с повръщане и разстройство. По-специално ефектът идва от съставката в него карвакрол, пише „Дейли Мейл“. Съединението лишава вируса от неговата защитна протеинова обвивка, което прави унищожаването му по-лесно. Ползите от него не спират до тук.

Какво растение е риганът

Риганът е популярна подправка в кухнята на Балканите. Обича места с шарена сянка и достатъчно влага. Както повечето зелени подправки, риганът има и свойства на билка.

Ето малко повече за основните му лечебни свойства и ползи. Риганът съдържа високи нива на антиоксиданти, които помагат за защита на клетките от увреждане. Известен е и със своите антимикробни и противовъзпалителни свойства, които могат да помогнат за борба с инфекции и възпаления. Може да подпомогне храносмилателната система и да подобри апетита.

Намира широко приложение в кулинарията

Заради ползите от ригана, тази подправка намира толкова широко приложение в кулинарията. Използа се в много средиземноморски ястия, включително гръцки и италиански рецепти. Често се използва за овкусяване на пица, доматени сосове, паста и лазаня. Добавя се в маринади за месо, риба и зеленчуци, както и в различни салатни дресинги. Подходящ е за овкусяване на агнешко, говеждо и пилешко месо.

Според д-р Кели Брайт от Университета на Аризона съединението може да се използва в хранително-вкусовата промишленост при обработката на продукти или като дезинфектант с широко действие заедно с други противомикробни средства. Това е добра новина за любителите на пица, понеже подправката се използва традиционно за направата й.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Кардамонът успокоява газовете и улеснява храносмилането
Пицата помага срещу рака на простатата
„Долче вита“ или тайната на италианките за дълголетие

Веществото карвакрол в ригана засяга пряко капсулата на вируса

Експериментите доказали, че веществото карвакрол засяга пряко капсулата на вируса, състояща се от плътни протеини. Капсулата защитава генетичния вирусен материал. Тъй като въздействието е само повърхностно, съединението едва ли ще предизвиква появата на резистентност. Най-голямото му предимство е неговата безопасност, но не вреди на човешките клетки. Дори голяма концентрация на карвакрол не е токсична, може сам да доведе до парене и изтръпване на езика.

Автор Ина Димитрова

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -