Реклама
Начало Хранене Как да приготвим истинска боза сами у дома

Как да приготвим истинска боза сами у дома

1
Реклама

Всеки от нас поне е слушал за ароматната боза, която нашите родители или баби и дядовци са пили на младини. Напитката се е предлагала леко ферментирала или “резлива”, както се казва на народен език. Разбира се, по магазините и днес се продава боза, но индустриалното производство сякаш е отнело ореола на ароматното и полезно за здравето питие. Оригиналната боза се е приготвяла от просо. В наши дни то трудно се намира. Може обаче да се приготви и от други зърнени култури. Това не намалява нейната хранителна стойност и ползата за здравето. На практика леко ферментиралата боза действа в стомаха и червата като пробиотик.

Бозата и днес се продава по улиците в турските градове. Особено търсена е в мрачните есенни и зимни дни. Засища, а и сгрява. Няма нищо общо с това, което може да се купи от магазините у нас. Ако искате да вкусите от истинския вкус на бозата, опитайте да си направите у дома. В интернет се споделят рецепти, които са лесни за приготвяне, дори ако нямате голям кулинарен опит. Съставките също са достъпни.
Ако за първи път опитвате боза, може да ви се стори странна. Внимавайте обаче, после може да се пристрастите!

Boza-2

Рецепта за домашна боза

  • 2 и 1/2 чаши булгур
  • ½ чаша ориз
  • 15 чаши вода
  • ½ чаена лъжица суха мая
  • 1 супена лъжица захар
  • 1 и 1/2 чаши допълнително захар
  • Канела и печени нахутчета за декорация
Реклама

Как се приготвя:

Накиснете булгура за една нощ в част от водата. Добавете към него ориза в дълбока тенджера и долейте останалата вода. Сложете да ври докато омекне. Пасирайте сместа или ако нямате пасатор, прекарайте я през ситно сито, за да отделите по-едрите частици.

Ако е необходимо, долейте малко вода, за да постигнете желаната гъстота. Добавете захарта към сместа и бърквайте от време на време. Когато течността се охлади до стайна температура, се добавя маята. Оставете сместа за 3-4 дни на топло, но не горещо. Идеално е 20-25 градуса. След това сложете домашната боза в хладилника. Сервирайте я студена, поръсена с канела. За тарниране може да използвате няколко зърна печен нахут.

Да ви е сладко!

Вижте още: Рецепта за домашен козунак

Рецепта за замразен сладолед

Източник: giverecipe.com

Реклама

1 коментар

Коментарите са затворени

Exit mobile version