Реклама
Начало Хранене Пуснаха нови препоръки за употребата на сол

Пуснаха нови препоръки за употребата на сол

0
Реклама

Световната здравна организация (СЗО) пусна за първи път препоръки за употребата на сол при децата, предаде Ройтерс. Известно, че прекаляването с нея води до хипертония, болести на сърцето и инсулти. Проблемите може да възникнат още в детството, а да се проявят в по-късна възраст.

Новата директива се опира на препоръки, съставени в зависимост от ръста, възрастта и потребността от енергия. Те са за деца над 2 г.

СЗО преразгледа и препоръките си за възрастните. По новите възгледи дозата за едно денонощие не бива да надхвърля 2000 милиграма натриев хлорид, което съответства на около 5 г сол. Старата норма беше 2000 мг. Освен това е необходимо всеки ден да се употребяват 3510 мг калий. По принцип повечето хора консумират излишно много сол, но пък имат недостиг на калий в храната. Той може да се намери във варивата, ядките, спанака, зелето, бананите и папаята. Сол се съдържа и в млякото, и в яйцата. Но особено много от нея има в обработените продукти. Например 100 г бекон или пуканки имат около 1500 мг сол.

Реклама

Свързани теми: Месо на масата всеки ден = камъни в бъбреците

Какво да ядем срещу високо кръвно?

Чаша вино на ден действа срещу възпаления

СНИМКА: АРХИВ

Реклама

Exit mobile version