Реклама
Начало Хранене Фосфатите в готовите храни – една от причините за високо кръвно

Фосфатите в готовите храни – една от причините за високо кръвно

0
бързи закуски
Реклама

Добавените в хранителните продукти фосфати влияят на кръвното като го повишават. Това установиха в ново проучване експерти от университета в Базел. Дори при здрави хора се увеличава рискът от хипертония, увреждане на бъбреците или остеопороза.

Слагат ги за консервиране в салами и кашкавали

колбаси вредниФосфатите се използват широко както в аграрния сектор, така и в хранителната индустрия. Слагат ги с цел консервиране и по-добър търговски вид в колбаси, сирена, газирани напитки и много други готови храни. Поради тази и други причини преди време Световната здравна организация обяви, че колбасите вдигат риска от рак колкото и цигарите. 

Добавят фосфати например и в готовите смеси за печене, в сосове и пудинги на прах. В сухите бебешки каши целта им е да не се получават бучки при разбъркване с вода.

Реклама

Консумацията на фосфати в последните години в Европа се е повишила значително. Много хора се хранят с полуфабрикати заради забързаното всекидневие или пък са свикнали да пият нещо газирано.  

Естествените фосфати не са проблем за организма

пълнозърнест хлябЕстествените фосфатни съединения в натуралните храни (например зърнени храни и ядки) не са вредни за хората, защото фосфорът е един от основните минерали. Участва в доставянето на енергия до тъканите за всяко действие на човека.

В комбинация с калция стабилизира костите и зъбите. Освен това е важен строителен материал на ДНК, където се съдържа генетичният материал.

Природният фосфат се абсорбира частично (и затова никога не е в прекалено големи количества. Този от добавките в храните обаче се усвоява в много по-голяма степен и по този начин увеличава нивото на фосфатите в кръвта.

Хранене при високо кръвно – риба, зеленчуци и много вода

Фосфатите могат да ускорят и пулса

измерване на пулсаНивото на фосфатите влияе върху това на калция. Притокът на калций в клетките от своя страна пък играе жизненоважна роля за кръвното налягане, както и за възбудата и свиването на сърцето.

Така че високите нива на фосфати в кръвта може да повиши кръвното налягане и пулса чрез повишаване нивото на калция.

В допълнение калцият може да се свърже с фосфатите и да стане калциев фосфат. Съединението влияе укрепващо на зъбите и костите, но може да се складира във вътрешността на съдовете и по техните стени. Получава се калциране, което също повишава кръвното, макар и не веднага, а след време.

Още: Как да мерим правилно пулса си?

Проучване със здрави доброволци доказва вредата

В проучването на Университета Базел млади здрави хора били хранени с богата на фосфати храна в продължение на 6 седмици. В края на периода систоличното и диастоличното (горна и долна граница) на кръвното се повишили. Систоличното се покачило с 4,1 mmHg, а диастоличното – с  3,2 mmHg. Пулсът им се повишил с до 4 удара на минута. Повишеният пулс по принцип е знак за сърдечносъдов проблем.

Авторът на проучването Рето Крапф (Reto Krapf) поясни, че изводите от проучването убедително сочат, че богатата на фосфати храна води до нарастване на сърдечносъдовата заболяемост и повишена смъртност.

Кръвното спада, ако се избягват изкуствени фосфати

Накрая екипът от Швейцария демонстрирал, че негативният ефект на фосфатите върху кръвното може да се неутрализира, ако човек навреме промени навиците си на хранене. Два месеца, след като започнали да се хранят с прясна храна без добавени фосфати, стойностите на доброволците – кръвно и пулс, отново се върнали към старите нива.

Фосфатите вредят на бъбреците

Фосфатите вредят не само на сърдечно-съдовата система, бъбреците също могат да бъдат засегнати от такава диета. Нефролозите (специалисти по бъбречни заболявания) добре знаят, че смъртността при бъбречни пациенти е по-висока, когато храненето им е изобилства от фосфати.

остеопороза лечениеПовишават риска от остеопороза

Ако приемате фосфати и калций в рамките на разумното, няма да има проблеми. Преминаването към т.нар. Западна диета с богати на фосфати храни увеличава увреждането на костите и дори остеопороза (загуба на кост). Ако се храните по този начин, паращитовидните жлези започват да отделят повече паратхормон (паратиреоиден хормон), който увеличава костното разграждане.

Когато попаднат в стомаха, изкуствените фосфати пречат за усвояването на  калция. Тоест яденето на готови храни и газирано може да причини недостиг на калций.

Как да избягваме добавените фосфати

Това никак не е трудно. Става дума да се храним предимно с прясно приготвена храна с много салати и задушени зеленчуци. Картофи, варива и пълнозърнести продукти са подходящи. Избягват се готови салами, сирена, кашкавали и газирани напитки, все едно дали са със захар или подсладители.

Когато купувате продукти в супермаркета, четете етикетите. Добавените фосфати са изписани или с думи (фосфат) или със следните Е-номера: E338, E339, E340, E341, E450, E451 и E452.

Разбира се, фосфатите не са единствената причина за повишеното кръвно. Хипертонията е заболяване със сложна етиология (произход). Влияние оказват гените, наднорменото тегло, пушенето, заседналият начин на живот, стресът и неправилното хранене като цяло (например прекалено много животински мазнини).

Източник: www.zentrum-der-gesundheit.de

Реклама

Exit mobile version