Реклама
Начало Хранене Портокалите пазят от инсулт

Портокалите пазят от инсулт

0
Реклама

Портокалите и грейпфрутите са нещо повече от доставчици на витамин С. Тези цитруси намаляват риска от инсулт, установиха британски учени от „Норуич медикъл скул“. За своето проучване те анализираха данни за храненето на почти 70 000 жени. Обърнали особено внимание на флавоноидите, които дамите приемали. Тези вещества пазят кръвоносните съдове и противодействат на възпалителните процеси в организма. 

Реклама

Флавоноидите се съдържат преди всичко в плодовете, зеленчуците, тъмния шоколад и червеното вино. 

Наблюденията продължили 14 г. За този период станало ясно, че положителното влияние за съдовете произтича преди всичко от т.нар. флаванони от портокали, грейпфрути и соковете от тях. Жените, които приемали по-големи количества от двата вида плодове, имали с около 19% по-нисък риск да получат инсулт чрез запушване на съд (исхемичен), отколкото други дами, чието меню съдържа недостатъчно флаванони.

В момента авторите на проучването обаче не могат да издадат генерална препоръка какви са оптималните количества цитруси. Необходими са още изследвания, за да се проучи по-добре връзката между приема на флаванони и намаления риск от инсулт.

Източник: Cassidy A et al. Dietary Flavonoids and Risk of Stroke in Women. Stroke, February 23 2012 

Реклама

Exit mobile version