вторник, 27 февруари, 2024
- Реклама -
НачалоХраненеПалмовото масло - къде го слагат и защо е вредно

Палмовото масло – къде го слагат и защо е вредно

Палмовото масло намира широко приложение в съвременната хранителна индустрия. Това обаче е свързано с редица рискове за здравето, предупреждават все повече здравни експерти. Използва се широко, защото е евтино, лесно за индустриална обработка и производство на готови храни.

Кои са храните с палмово масло на пазара?

  • Повечето готови бисквити, вафли, различни сладкиши
  • Сладоледи
  • Някои сирена и млечни продукти (четете етикета)
  • Бургери, пици и други бързи закуски
  • Сосове, майонези
  • Разтворими супи и спагети,
  • Маргарини
  • Слагат го във фритюрниците за пържене по заведенията.

Разбира се, пълният списък е още по-голям. В Европа производителите са длъжни да указват за това на етикета, но често това се прави с твърде ситен шрифт. Все пак справката си струва. 

Защо палмовото масло се смята за вредно

Експертите отдавна обръщат внимание върху възможните последици за здравето от прекомерната употреба на продукти с палмово масло. Специалисти от Германия казват, че то води до затлъстяване на черния дроб и повишена кръвна захар.

Последно това е доказано в експеримент с 14 доброволци на възраст между 20-40 години. Оказало се, човешкото тяло може безопасно да се справи с еднократна порция от продукта, но честата му употреба оказва сериозно негативно влияние върху работата на всички вътрешни органи.

Щетата за организма настъпва дори само след употребата на една чаша палмово масло. Тя попада в организма ако изядем дори само едно меню в заведение за бързо хранене или 8 парчета пица от улицата.

Палмитинова киселина, която е компонент на палмовото масло, увеличава лошия холестерол. В кръвоносната система се възприема като биологичен  отпадък и спомага за развитието на сериозни заболявания, включително проблеми със сърцето и съдовете.

Този продукт се прибавя към различни сладкиши. Той предизвиква повишаване на кръвната захар, отлагането на мастни депа по тялото и в крайна сметка може да спомогне за развитието на диабет.

Палмово масло е много вредно и за черния дроб. Неразтворимите компоненти, които се съдържат в него  – триглицериди, се натрупват в клетките на дроба като „мъртъв“ товар. Могат да повлияят на възникването на различни чернодробни заболявания като стеатоза (мазен черен дроб), стеатохепатит и дори цироза. В допълнение тази мазнина може да доведе до зависимост и намаляване на чувствителността към лептин. Това е хормон, който подава сигнал на организма, че вече сме сити и може да спрем да ядем. Казано иначе – палмовото масло в храните е свързано с неконтролируемия апетит.

Опасенията, че палмовото масло може да има канцерогенен ефект (да предизвиква рак) за момента не са доказани.  

Още през 2005 г. Световната здравна организация признава палмовото масло за  потенциално опасна съставка. Експертите съветват силно да ограничим, а най-добре напълно да изключим от менюто си храните, които го съдържат.

Какво съдържа палмовото масло

В палмовото масло се съдържат много наситени мастни киселини. Най-оспорваната е палмитиновата киселина, но общо в него мастните киселини са шест. Освен това в палмовото масло има и някои витамини като А и Е. Наситени мастни киселини обаче има и в кокосовото масло, което се смята за здравословно. Причината е друга. За да може да се транспортира и използва удобно в хранителната индустрия, палмовото масло минава през процес на хидрогениране, което  го втвърдява, но го превръща в трансмазнина.

Какво представлява хидрогенирането

При нагряване до висока температура във всяка полезна течна растителна мазнина се разрушават двойни връзки във въглеродните й вериги. При прибавяне на водород (Н) и с участието на катализатори се получава от частично до пълно насищане и втвърдяване на мазнината. Така обаче се променя и пространствената й структура (транс форма) и вече се възприема от организма по съвсем друг начин. Това пояснява в социалната мрежа за здраве CredoWeb ендокринологът д-р Красимир Хаджилазов.

Метаболизирането на такива хидрогенирани мазнини е затруднено. Те се вграждат и уплътняват клетъчните мембрани, при което се нарушава възможността през тях да преминават вода, йони, витамини, антитела, метаболити. Тоест нарушава се храненето на клетката!

Повечето клетъчни ензими не разпознават хидрогенираните мазнини и не могат да ги разградят. Затова трансмазнините водят до повишение на лошия холестерол и намаляване на добрия холестерол. Влиянието им е два пъти по-силно в сравнение с животинските наситени мастни киселини. Универсалните ,,чистачи” в организма – клетките макрофаги, също не могат да ги обработят. Затова те ги ,,гълтат” и се превръщат в пенести клетки, пояснява д-р Хаджилазов. Така се натрупват в стените на кръвоносните съдове, като слагат началото на възпалителни процеси. Развива се затлъстяване, атерослеротични съдови промени. Появява се инсулинова резистентност, повишаване на кръвната захар и захарен диабет. Други болести, които се свързват с палмовото масло, са артериална хипертония, исхемична болест на сърцето, неалкохолна стеатоза и метаболитен синдром, който е съвкупност от коремно затлъстяване, повишаване на кръвното и на кръвната захар.

Докато някои страни ограничават и дори забраняват използването на палмово масло, в храните, в България няма подобни лимитиращи регламенти. Стремежът към все по-ниски цени кара търговците масово да го използват. Затова личната здравна култура и повишеното внимание като потребители (четете етикетите и яжте повече прясно приготвена у дома храна) са единствения начин да се опазим от поглъщането на вредната мазнина.

Източници:

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -