Реклама
Начало Хранене Много месо в менюто е риск за тумор

Много месо в менюто е риск за тумор

0
Реклама

Пушенето, но и прекомерната консумация на животински продукти са фактори, които допринасят за възникването на онкологичните заболявания. Това става ясно от анализ на причините за заболеваемостта от рак в света на Световната здравна организация. В индекса на животинските продукти били включени месо, риба и яйца.

Учените сравнили данните за 21 вида рак в 157 страни и ги сравнили статистически с начина на живот на хората. Според експертите от промяната в начина на хранене и пика на онкологичните заболявания минават средно 20 г. При рака на белия дроб за сравнение са били използвани данни за тютюнопушенето и замърсяването на въздуха, пише „Медикъл нюз тудей“.

Проучването показало, че над половината случаи на рак в 87 страни могат да се свържат с пушенето и консумацията на продукти от животински произход. При мъжете пушенето имало два пъти по-голямо значение от консумацията на месо. При жените натежавала диетата. Начинът на хранене се свързва с рака на гърдата , яйчниците , панкреаса , простатата , тестисите и щитовидната жлеза.

Реклама

Животински продукти могат да причинят рак , защото те стимулират отделянето на инсулиноподобния растежен фактор (IGF-I). Той провокира растежа на тъкани, но също и на тумори. Например по-рано в храната на японците само 10% от калориите идвали от животински продукти. В наши дни са 20%. На фона на тези данни не е изненада, че честотата на рака в Япония се е увеличила през последните 20-30 години.

Алкохолът е друг рисков за образуването на тумори фактор – асоциира се с колоректалния рак. За подсладителите съмненията са за повишен риск от рак на мозъка при жените, на простатата и панкреаса.

Източник: „Медикъл нюз тудей“

Реклама

Exit mobile version