сряда, 17 април, 2024
- Реклама -
НачалоХраненеКултивираните гъби не стават отровни, ако престоят, но дразнят стомаха

Култивираните гъби не стават отровни, ако престоят, но дразнят стомаха

Може ли да се натровим с ядливи гъби? Нито в моята практика на токсиколог, нито като цяло в „Пирогов“ е имало случай на отравяне с ядливи култивирани гъби, закупени от магазин, казва доц. Маргарита Гешева, началник на токсикологията в спешния институт. По-скоро е възможно престояли няколко дни сурови или вече претърпели кулинарна обработка гъби да предизвикат прояви на гастроентероколит.

Такъв проблем е резултат на дразнене на лигавицата на стомаха и червата, но симптоматиката не е в резултат на отравяне, не е токсикоза в тесния смисъл на думата. В неотровната гъба не може да се развият токсини. Но тъй като гъбата би е, популярно казано, тежка храна – те с много груба целулоза, дори да е перфектна, пак може да предизвика оплаквания при някои хора. Особено сред страдащи от хроничен гастрит или колит. Затова препоръката е да избягват гъби.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Няколко идеи за оползотворяване на остатъци в кухнята 
Кокосовото масло убива миробите в стомаха 
Червена и синя светлина убива опасните плесени в храната 

След брането с времето гъбите да потъмняват и омекват. Съветът ми към дра всички, не само към хората със стомашно-чревни проблеми е да приготвят гъбите до 24 часа след закупуване и да ги консумират също до 24 часа след приготвянето им. Разпространената сред домакините препоръка старите гъби да се белят преди готвене няма голям практически смисъл – старите гъби е най-добре да се изхвърлят. Отговорът на честия въпрос дали гъбите може да се ядат сурови е: да, теоретично няма проблем, не е опасно за здрав човек, ако са му вкусни сурови гъби. Но повечето хора предпочитат термично обработените. Така стават и по-лесносмилаеми.

От медицинска гледна точка сготвените имат предимството целулозата в тях да е претърпяла промени – така тя става по-малко дразнеща. Друг аспект, по който хората се чувстват несигурни как да постъпват, е дали има ограничения гъбите да се съчетават с други храни. За здравите не се поставят ограничения, въпреки че има логика и в стремежа на повечето хора така да комбинират менюто си, че да не струпват в едно хранене няколко трудносмилаеми елемента.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -