Реклама
Начало Хранене Избягвайте червено месо, ако страдате от болки в гърба и ставите

Избягвайте червено месо, ако страдате от болки в гърба и ставите

0
месо яйца риба диета
Реклама

Има храни, които могат да повлияят положително при болки в ставите и гърба и да облекчат състоянието, както и други, които влошават възпалението. Експерти от Националната здравна служба на Обединеното кралство излизат с конкретни съвети за менюто. Ако човек има подобни оплаквания, трябва да набляга на продукти с доказани противовъзпалителни свойства като:

  • сьомга – богата на полезни мастни киселини;
  • бадеми и зеле, които съдържат калий и глутамин.  

Кои храни влошават болките и възпалението?

Известно е, че прекомерната консумация на червено месо, газирани напитки и преработени храни като пържени картофи е свързана с възникване на възпалителни състояния в организма. Те спомагат също така и за отключване на болкови синдроми в ставите и гърба, които измъчват много хора в средна и напреднала възраст. Обикновено се причиняват от възпаление на нервите и тъканите в мястото, където се усеща болката.

За да се предотвратят подобни проблеми, експертите препоръчват храни с противовъзпалителни свойства. Подобно на много други заболявания, мастните киселини са лесен начин за предотвратяване на болки в гърба и ставите.

Запомнете тези храни с противовъзпалителен ефект

Реклама

Сьомгата и зехтинът съдържат омега 3 киселини – в организма те се преработват до метаболити, които помагат в борбата с възпалението.

Друга аминокиселина – глутамин, също може да бъде ценна в борбата с възпалението. Това е най-често срещаната аминокиселина в тялото.

Тялото естествено го произвежда, но богатите на глутамин храни като зеле, яйца, мляко и боб могат да дадат допълнителни количества, необходими за неутрализиране на болките в гърба и ставите. 

Калият често се препоръчва и за предотвратяване на възпаление. Този микроелемент може да подобри здравето на нервите и клетките. В резултат успешно блокира някои възпаления. Ядки като бадеми и кашу могат да бъдат отлични източници на калий. Той се съдържа също в много плодове и зеленчуци. Картофите, които са популярна и достъпна храна, също имат много от него.

Диетични грешки, които провокират болка и възпаление

Прекомерната консумация на сладки и преработени храни може да усили или да провокира болки в ставите и гърба. Много хора се сблъскват с тях ежедневно. Този тип продукти водят и до други здравословни проблеми. Газираните напитки и пържените картофи също са в списъка на нещата, които трябва да ограничите, ако имате някакъв вид възпалително състояние.

Данни от братанската Национална здравна служба сочат, че повишеното количество вредни и висококалорични храни, които хората са приемали в пандемията вероятно са причина за скока на подаграта. Това е възпалително състояние, което причинява болки в ставите поради отлагане на кристали пикочна киселина по тях, основно на големия пръст на стъпалото.

Консумацията на твърде много червено месо също увеличава риска. Проучванията установяват, че хората, които ядат твърде много свинско, телешко или агнешко, често имат високи нива на възпалителни маркери в кръвта като интерлевкин-6 и хомоцистеин.

Редактор Ина Димитрова

Реклама

Exit mobile version