Реклама
Начало Хранене Чаша сок от цвекло сваля кръвното

Чаша сок от цвекло сваля кръвното

0
сок от червено цвекло
Реклама

Има едно евтино и ефективно лекарство срещу хипертонията – чаша сок от червено цвекло дневно. Това доказаха британски учени, чийто доклад е публикуван в научното списание Hypertension. Те обаче предупреждават, че предварителните изводи не потвърждават еднозначната полза за здравето от чашата сок от цвекло на ден.

Чашата сок от цвекло съдържа средно по 0,2 грама нитрати, което е колкото една зелена салата или две грудки цвекло. В организма на човека тези нитрати се превръщат в химичното вещество нитрит, а след това в кръвта в азотен окис. Този газ разширява кръвоносните съдове и подобрява кръвоснабдяването.

„Бяхме изненадани как обикновеният нитрат може да даде толкова големи резултати. Все още не е ясно дали този ефект се запазва в дългосрочна перспектива“ – твърди авторът на изследването, проф. Амрита Ахлуолия от Лондонската медицинска школа. Американската кардиологична асоциация информира, че в изследването са участвали 8 жени и 7 мъже, кръвното налягане на които е 140-159 mm Hg. Без да приемат каквито и да било лекарства срещу хипертония, участниците са изпивали по 250 милилитра сок от цвекло или вода на ден.

Реклама

В сравнение с групата, приемаща плацебо, участниците, пили сок, са намалили както систоличното, така и диастоличното си налягане (горната и долната граница) средно с 10 пункта. То се е запазило дори и след като съдържанието на нитрати в кръвта се е върнало към предишните си нива, регистрирани преди консумацията на сока. Ефектът бил най-силно изразен след 3-6 часа, но е бил налице дори и след 24 часа.

Учените напомнят, че по-голямата част от менюто трябва да са зеленчуците и плодовете. Ако зелените листни зеленчуци и цвеклото са приоритетни, това е залог за добро здраве и нормална работа на сърдечносъдовата система.

СНИМКА: АРХИВ

Реклама

Exit mobile version