четвъртък, 18 юли, 2024
- Реклама -
НачалоХраненеАко ядете като Виктория Бекъм, имате сериозен проблем

Ако ядете като Виктория Бекъм, имате сериозен проблем

Ана е адвокат на около 30 г. Един-два пъти седмично тя купува на път за вкъщи две пици, кексчета, бисквити, сладолед и още цяла торба вкусотии. Връща се в празното си жилище, дърпа завесите, пуска телевизора и започва да унищожава наред храната, независимо че от един момент нататък не е повече гладна. Друга жена – Сара, на около 40 г., има трудна връзка. Партньорът й лесно се дразни и я унижава. Тя не знае как да отстоява себе си. Сара признава, че често похапва просто за вътрешен комфорт: „Винаги съм го правила. Още като дете мама ми даваше бисквити, когато бях разстроена.“ Напълняла е доста, за което допълнително я критикуват.

Третата жена е Карол. Пенсионерка на 65 г. и майка на три деца, тя е абсолютно стриктна в спазването на диетата си. Никога не яде хляб или картофи, ужасява се да поема каквато и да е мазнина. Излизането по заведения с компания е истинско мъчение, защото не знае какво всъщност има в ястието. Тя е слаба и изглежда здрава, но никой не знае, че се страхува от храната. Разведена е и приятелите й нямат представа за тозди проблем.

Какво е общото между тези жени? Всички те страдат от хранителни разстройства, които засягат немалка част от нежния пол, казва проф. Джулия Бъкройд, цитирана от в. „Дейли мейл“. Тя е психотерапевт, специализирала се е в разпознаването и лечението на хранителни разстройства, написала е и книга по темата. В България няма точни данни колко от жените са засегнати. Последните проучвания в САЩ, осъществени от университета в Северна Каролина, сочат, че 65% от жените между 25 и 45 г. споделят за отклонения в поведението, свързани с храненето. Те се дължат донякъде на медиите и модната индустрия, които внушават, че за да бъде успешна и обичана, жената трябва да изглежда като слязла от корица на списание. Нищо че в реалния живот тя ходи на работа и често се грижи за деца и семейство. В Англия дори се появиха книги с диети за 6-годишни, които бяха заклеймени от специалистите като безотговорни.

Много жени са засегнати от хранителни разстройства, но невинаги страдат точно от булимия или анорексия, защото поведението им не е толкова екстремно. Всички те обаче използват храната, за да се справят със стреса или за да го контролират, пояснява проф. Бъкройд. Наприятното е, че техните „диети“ в крайна сметка ги правят още по-нещастни. Тези жени често са ветерани от клубове за отслабване, групи за спазване на някакви диети или фитнес клубове. Мисълта за храна ги плаши. Често усещат, че губят контрол върху поведението си пред чинията на масата, въпреки че полагат толкова много усилия да се контролират. Някои са с наднормено тегло, но това далече не важи за всички.

Виктория Бекъм е класически пример. След като роди първия си син, тя рязко отслабна, но отричаше слуховете, че е анорексичка. В автобиографичната си книга обаче признава, че посвещава голяма часто то времето си да мисли за диети. Ходи да тича, а храната й се състояла само от специални нискокалорични напитки. Изтормозена от глад, имало моменти, когато отивала в другата крайност – тъпчела се до припадък. В книгата си Виктория Бекъм описва как понякога изяждала по 10 купички с корнфлейкс наведнъж. Сега, след като роди четвъртото си дете, се носят слухове, че госпожа Бекъм яде по 5 пъти на ден високопротеинови блюда, а извън тях пие вода с литри и хапва малко ядки.

Съветът на Елизабет Хърли за лесна диета пък е да се яде от малки съдове с малки прибори. Това не е анорексия, но е маниакално поведение, казва проф. Бъкройд. За нея било учудващо колко женски списания услужливо препечатали този съвет като „велик“. Много други известни дами също имат проблеми с храната и теглото. Опра Уинфри често е заявявала, че води безкрайни битки с теглото – гладува, а после преяжда. Елизабет Тейлър също е признавала за обсебеността си от диети и броене на калории. Джанет Джексън в автобиографията си пише, че когато качи килограми, се наказва с 4-часов крос. След това обаче потъвала в друг маратон – тъпчене с храна.

Някои леки хранителни разстройства могат да се влошат и да преминат в сериозни, предупреждава проф. Бъкройд. Появяват се и проблеми със здравето, често заради наднорменото тегло. Най-лошото е, че навиците на жени с отклонения в храненето им носят главно негативни емоции. Тези дами пренасят емоциите си върху храненето, свързват ги с върховете и спадовете в живота си. Тогава ядат много или пък се лишават от храна, обяснява специалистката. Доказано е, че поглъщането на захари и мазнини има седативно (успокоително) въздействие върху организма. Определено се нуждаят от помощ – чрез съвет от лекар или участие в групи за самопомощ, казва проф. Бъкройд. Не е нужно да прекарвате живота си, обсебени от мисълта какво да ядете, обобщава тя.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -