Джипитата ще издирват деца над 13 месеца без ваксина срещу морбили

PRINT

Личните лекари започват да издирват всички деца от 13-месечна до 18-годишна възраст, които не са ваксинирани за морбили или не са получили и двете дози. Целта е незабавно да им бъде поставени ваксина срещу морбили, паротит и рубеола. Акцията ще се осъществява под ръководството на Регионалните здравни инспекции.

Вече 17 души имат симптоми на морбили

Спешната мярка е наложителна, след като вече 17 души имат клинична картина на морбили. За пет от тях наличието на вируса е лабораторно потвърден. „РЗИ-Благоевград докладва в МЗ за установени 12 контактни лица – деца между 5-месечна и 9-годишна възраст, чиято клинична картина съответства на заболяването, от общо 145 издирени контактни лица. Лабораторните резултати на тези 12 пациента се очаква да бъдат готови утре в късния следобед, но и на този етап медицинските специалисти са на мнение, че става въпрос за морбили“, това съобщи д-р Радосвета Филипова, държавен експерт в дирекция „Здравен контрол“ в МЗ.

Кой е в риск да се разболее от морбили

Припомняме, че съгласно Имунизационния календар на Република България на децата безплатно се поставят задължителна профилактична имунизация с комбинирана ваксина срещу морбили, паротит и рубеола от тринадесетия месец (след навършване на 13-месечна възраст) и реимунизация срещу морбили, паротит, рубеола на 12-годишна възраст.

Министерството на здравеопазването разпореди на директора на РЗИ-Благоевград предприемането на незабавни мерки за ограничаване разпространението на заболяването и предотвратяване възникването на нови случаи, в т.ч. и затваряне на детското отделение на МБАЛ-Разлог, където е осъществен контактът.

Всички лекари на територията на страната следва да подходят с особено внимание към пациенти със съмнение за морбили. Д-р Филипова уточни, че към момента не говорим за епидемия, а за епидемичен взрив.

Морбили в съседна Гърция, болестта оставя тежка инвалидизация

Родителите може сами да потърсят джипито за ваксина

Министерството на здравеопазването е осигурило достатъчни количества ваксина срещу морбили, паротит и рубеола и се обръща към родителите с апел при установен пропуск в имунизационния статус на детето си, сами да потърсят общопрактикуващия си лекар.

Доц. Атанас Мангъров уточни по телевизия Европа, че има смисъл да се ваксинират дори хора, които непосредствено са били в контакт с болен от морбили, стига да не е минало много време. За създаването на имунитет чрез ваксината са нужни 2-3 седмици. Взъможно е това да изпревари естественото развитие на болесттаслед инкубационния период, поясни той.

Рискът от енцефалит след ваксина е 1 на 1 млн., но при болест – 1 на 1000

[Общо: 4    Средно: 4/5]
Джипитата ще издирват деца над 13 месеца без ваксина срещу морбили беше последно модифицирана от: февруари 15th, 2019 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *