Джипитата ще издирват деца над 13 месеца без ваксина срещу морбили

PRINT

Личните лекари започват да издирват всички деца от 13-месечна до 18-годишна възраст, които не са ваксинирани за морбили или не са получили и двете дози. Целта е незабавно да им бъде поставени ваксина срещу морбили, паротит и рубеола. Акцията ще се осъществява под ръководството на Регионалните здравни инспекции.

Вече 17 души имат симптоми на морбили

Спешната мярка е наложителна, след като вече 17 души имат клинична картина на морбили. За пет от тях наличието на вируса е лабораторно потвърден. „РЗИ-Благоевград докладва в МЗ за установени 12 контактни лица – деца между 5-месечна и 9-годишна възраст, чиято клинична картина съответства на заболяването, от общо 145 издирени контактни лица. Лабораторните резултати на тези 12 пациента се очаква да бъдат готови утре в късния следобед, но и на този етап медицинските специалисти са на мнение, че става въпрос за морбили“, това съобщи д-р Радосвета Филипова, държавен експерт в дирекция „Здравен контрол“ в МЗ.

Кой е в риск да се разболее от морбили

Припомняме, че съгласно Имунизационния календар на Република България на децата безплатно се поставят задължителна профилактична имунизация с комбинирана ваксина срещу морбили, паротит и рубеола от тринадесетия месец (след навършване на 13-месечна възраст) и реимунизация срещу морбили, паротит, рубеола на 12-годишна възраст.

Министерството на здравеопазването разпореди на директора на РЗИ-Благоевград предприемането на незабавни мерки за ограничаване разпространението на заболяването и предотвратяване възникването на нови случаи, в т.ч. и затваряне на детското отделение на МБАЛ-Разлог, където е осъществен контактът.

Всички лекари на територията на страната следва да подходят с особено внимание към пациенти със съмнение за морбили. Д-р Филипова уточни, че към момента не говорим за епидемия, а за епидемичен взрив.

Морбили в съседна Гърция, болестта оставя тежка инвалидизация

Родителите може сами да потърсят джипито за ваксина

Министерството на здравеопазването е осигурило достатъчни количества ваксина срещу морбили, паротит и рубеола и се обръща към родителите с апел при установен пропуск в имунизационния статус на детето си, сами да потърсят общопрактикуващия си лекар.

Доц. Атанас Мангъров уточни по телевизия Европа, че има смисъл да се ваксинират дори хора, които непосредствено са били в контакт с болен от морбили, стига да не е минало много време. За създаването на имунитет чрез ваксината са нужни 2-3 седмици. Взъможно е това да изпревари естественото развитие на болесттаслед инкубационния период, поясни той.

Рискът от енцефалит след ваксина е 1 на 1 млн., но при болест – 1 на 1000

Click to rate this post!
[Total: 4 Average: 4]
Джипитата ще издирват деца над 13 месеца без ваксина срещу морбили беше последно модифицирана от: февруари 15th, 2019 Iliana Angelova
loading...