петък, 19 април, 2024
- Реклама -
НачалоЗдравна политикаУникална апаратура топи тумори до 30 см, тръгва от есента

Уникална апаратура топи тумори до 30 см, тръгва от есента

Уникална нова апаратура за радиохирургия и радиолечение ще заработи до есента в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ в София, стана ясно на пресконференция днес в здравното министерство. Инвестицията е в размер на 33 млн. лв. Поне стотина българи всеки месец пътуват до чужди държави за подобно лечение, повечето ходят в Турция, сподели здравният министър Петър Москов. Новата апаратура дава възможност за много повече от стандартното лъчелечение. Тя осигурява всички методи за конвенционална лъчетерапия, също така и за стереотаксична лъчева хирургия, както на статични, така и на подвижни цели.

Уникалното за този ускорител е съчетаването на двете технологии. За пациентите той дава няколко предимства:

  • Изключителен комфорт за пациента – стандартно лъчелечение с отлично качество, в рамките на 2 до 5 минути чисто време на пациент;
  • Радиохирургична процедура може да бъде извършена до 15 минути, без пауза при преминаването от един вид към друг вид лечебна процедура;
  • Формирането на лъча при този мултимодален ускорител позволява третиране на големи и малки туморни форми от 1 mm до 30 cm.;
  • Капацитетът на линейния ускорител позволява лечение на 50 – 60 пациента за работен ден в зависимост от вида на планираните лечебни процедури.

Към апарата ще бъде доставено безплатно разширение на софтуера за лъчева хирургия, което ще даде възможност на лекарите да извършват хирургични лъчеви интервенции не само на глава, но и на цяло тяло, което значително ще разшири обема на пациентите, които могат да се възползват от уникалната технология.

Уникалните възможности на линейния ускорител ще дадат възможност на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ да стане референтен център за обучение на специалисти за работа с подобен модел високотехнологични апарати за югоизточна Европа. Заедно с оборудването във Варна, Пловдив и Плевен ще сложим край на тъжния керван от българи, които търсят онкохирургия в чужбина, заяви д-р Москов.

Министър Москов коментира и още един наболял за онкоболните въпрос – липсата на определени медикаменти, които са безплатни за пациентите, но само ако ги открият в аптеките у нас. Държавата и НЗОК са гарантирали финансирането на всеки един онкомедикамент, каза министър Москов в отговор на въпрос за липсата на някои онколекарства. Проблемът се появява, според него, заради паралелната търговия. Когато се отнася до криминалната продажба, решението е тежък контрол, обяви министърът. Проблеми обаче създава и възможността за легален износ. В момента заедно с индустрията договаряме алгоритми за проследяване на всички преминали границата и влезли в страната количества медикаменти и възможността през ИАЛ, при сигнализиране за недостатъчна наличност в страната, да бъде спиран временно износът.

На церемонията за подписване на договора за закупуване и инсталиране на уникалния линеен ускорител присъстваха още министърът на регионалното развитие и благоустройство Лиляна Павлова, г-н Томас Брънс, търговско аташе на Посолството на САЩ у нас, г-н Димитър Димитров, изпълнителен директор на „Софарма Трейдинг“ АД и д-р Мариета Райкова, директор на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ ЕАД.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -