четвъртък, 28 март, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеСъвременни методики за имплантиране на аортна клапа

Съвременни методики за имплантиране на аортна клапа

Транскатетърното имплантиране на аортна клапи е метод, заместващ стандартната операция при тежка аортна стеноза, заболяване което се проявява най-често при хора от третата възраст, казва проф. Генчо Начев, кардиохирург и директор на университетската болница „Св. Екатерина“.

Някои пациенти са с висок риск за отворени сърдечни операции

Пациентите в тази възраст често имат и множество други заболявания, които ги правят високорискови за стандартната хирургия, а медикаментозното лечение за съжаление не помага и заболяването е свързано с голям процент смъртност.

Вижте още: Д-р Гълъбов: Симптомите на сърдечен порок се подценяват

Смениха аортна клапа през миниатюрен разрез

Транскатетърното имплантиране на аортни клапи може да бъде извършено през артерията на крака от екип интервенционални кардиолози или през малък разрез на гърдите от екип от кардиохирурзи.

Методиката стартира през 2009г. в болница „Св. Екатерина“ , като още тогава са оформени два екипа –  кардиохиругичен екип под ръководството на проф. д-р Генчо Начев и кардиологичен екип под ръководството на проф. д-р Юлия Джоргова.

С времето допълнително бяха сертифицирани доц. Диана Трендафилова, като ръководител на инвазивен екип и доц. Димитър Петков, като ръководител на кардиохирургичен екип.

В болницата се поставят три различни клапи, като по този начин сме обхванали всички налични на пазара клапи, които са сертифицирани за употреба в ЕС, допълва проф. Начев.

Методиката налага някои ограничения

Въпреки високоспециализираните и опитни екипи, методиката за съжаление се прилага при ограничен брой случаи, защото не е универсална и не е подходяща за всички пациенти. През годините сме развили и други методи за имплантиране на този вид клапи, като освен през крака сме въвели в практиката и методите за поставяне на клапите през три различни отвора на гръдната стена, както и през ръката, казва още кардиохирургът.

В болница  Св. Екатерина“ ежегодно извършваме над 300 аортни клапни имплантации, но само 20 от тях се извършват по тази методика. Дължим на нашата общественост тази информация, за да се направи преценка, колко минимален е обема за лекуване на заболяванията на аортната клапа по този начин.

„В стремежа си да разширим лечението на нашите пациенти с транскатетърни аортни клапи, сме в процес на въвеждане на нов вид клапа, която ще лекува и аортната недостатъчност, за разлика от наличните до сега, които се използват само при аортно стеснение. По този начин болница „Св. Екатерина“ ще разполага с целия арсенал от клапи, необходими за лечението на всички заболявания на аортната клапа на сърцето“, каза още проф. Начев.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -