петък, 29 март, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноКои са най-важните витамини при менопауза

Кои са най-важните витамини при менопауза

Някъде около 45-50 г. жените навлизат в периода на пременопауза. Организмът им произвежда по-малко естроген, което става причина за появата на някои неприятни симптоми. Най-често дамите се оплакват от горещи вълни, безсъние, нощни изпотявания, вагинална сухота и промени в настроението.

Менструалният цикъл може за да се промени – да стане по-кратък или по-дълъг. Възможно е той да идва на по-дълги периоди. Изгуби ли се менструацията за период от 12 месеца, настъпва периодът на менопауза. В този момент настъпва и облекчение на симптомите, които преживяни през предходните години, започват да намаляват.

С годините организмът се нуждае от повече хранителни вещества, като в същото време способността да ги извлича от храната намалява. Затова трябва да се отнасяме с особено внимание към диетата при менопауза. Ето кои са най-важните витамини и добавки, които помагат на жените да се справят по-леко със симптомите на пременопауза и менопауза.

На пазара има много хранителни добавки, но е добре да знаем в кои храни се съдържат най-важните витамини.

Витамин Е е особено полезен при менопауза

Витамин Е

Облекчава стреса, който мъчи много жени по време на менопаузата поради небалансирани нива на хормоните.

Един от тях е кортизол. Този хормон се произвежда от надбъбречните жлези и е тясно свързан със стреса. Витамин Е се съдържа в различни храни като ядки, слънчоглед, спанак, броколи, киви, манго и домат.

Важно е да знаете, че жените в менопауза преживяват всекидневните, тревоги много по-драматично, отколкото в по-млада възраст. Дължи се на хормонните дисбаланси и е обичайно за този период.

Организмът може да страда и от оксидативен стрес. Какво означава това? При дефицит на антиоксиданти има риск от увреждане на клетки и тъкани от страна на свободните радикали. Това са вредни вещества, които попадат или се образуват в тялото под влияние на замърсявания от околната среда, пушене, прекаляване с алкохол и някои нездравословни храни.

Витамин Е притежава свойствата на антиоксидант. Има данни, че може да помогне за облекчаване на вътрешното напрежение чрез намаляване на оксидативния стрес. Съществуват и проучвания, че за хората с ниски нива на витамин Е е по-вероятно да получат депресия, отколкото за тези с по-високи нива. Депресията е често срещана нежелана реакция вследствие на стреса.

Ако една жена не получава достатъчно витамин Е в диетата си, този дисбаланс може да се компенсира с добавки. Приемайте препоръчваната доза, освен ако лекуващият лекар не посъветва друго.

Много хора са с дефицит на витамин D

Витамин D

Витамин D се съдържа в ограничен брой храни. Произвежда се в кожата под влияне на слънчева светлина. Витамин D е важен за много процеси в организма. Той играе важна роля за доброто състояние на костите. При дефицит костите стават крехки и чупливи, развива се остеопороза.

В здравата кост се извършва постоянен процес на ремоделиране – нова костна тъкан замества старата тъкан, която се разгражда. При менопауза в този процес настъпва дисбаланс. Все повече кост се разгражда, отколкото се възстановява.

В резултат костите стават по-слаби и чупливи. За да съхрани костната си система, жената в менопауза трябва да прави всичко възможно да си набавя достатъчно витамин D. Здравните власти в САЩ казват, че жените в менопауза до 70 г. се нуждаят от 600 единици (IU) витамин D всеки ден.

Консумирането на сьомга, риба тон, черен дроб и яйчен жълтък може да достави витамина в натурален вид. Той се съдържа също така в млякото, някои зърнени храни и портокалови сокове, обогатени с витамин D.

Повечето хора в развитите страни приемат с храната достатъчно количество от витамина и калций, за да поддържат костите си здрави. Въпреки това почти половината от всички жени в менопауза в САЩ приемат витамин D или калциеви добавки. Добавките са лесно достъпни в аптеката – за тях рецепта не е необходима и цената им е поносима. Все пак експертите препоръчват хората винаги да се консултират с лекар преди да си купят такива препарати. Прекалено много витамин D или калций може да доведат до други здравословни проблеми.

Има проучвания, които сочат, че излишък от витамин D или калций може да допринесе за камъни в бъбреците, запек и дори повишен риск от сърдечно-съдово заболяване. В едно от тях се твърди, че за жените, които приемат твърде много високодозови добавки на витамин D, е по-вероятно да имат костни проблеми.

Лекарите препоръчат хората да си проверяват нивата на витамин D и калций, преди да се вземат добавки.

Витамин А е важен не само за кожата, но и за костите

диета яйца полезниВитамин А е също от съществено значение за доброто костно здраве и за поддържането на здрави зъби, меки тъкани и кожа.

Най-добрите източници на витамин А са:

  • Масло от черен дроб на треска
  • Яйца
  • Обогатени зърнени закуски
  • Обогатено обезмаслено мляко
  • Оранжеви и жълти зеленчуци и плодове
  • Броколи
  • Спанак
  • Тъмнозелени листни зеленчуци

Тук също се спори дали е уместно да се вземат хранителни добавки с витамин А. Медицинското мнение относно ползите от него при менопауза е смесено. Най-добре е да обсъдите този въпрос с лекаря си.

При менопауза често има недостиг на витамин В12

При менопаузата жените могат да получат недостиг и на витамин В12. Симптомът обикновено е безсъние. За да си добавят нужните количества, трябва да наблегнат на храни като черен дроб, скумрия, сьомга, сардини, червено месо и мляко.

За жените над 50 г. се препоръчват 2,4 микрограма витамин В12 всеки ден.

Витамин В6

Този витамин помага на организма да образува антитела, поддържа работата на нервната система, помага за усвояване на протеините и за поддържане на кръвната захар в нормални граници.

Витамин В6 се доставя със следните храни:

  • Авокадо
  • Банани
  • Бобови растения
  • Говеждо месо
  • Свинско
  • Ядки
  • Домашни птици
  • Пълнозърнести продукти
  • Обогатени зърнени култури
  • Царевица

Дефицитът на витамин В6 се проявява със симптоми на объркване, депресия, раздразнителност, ранички в устата и увреждане на нервите в ръцете, краката и ръцете. Жените са изложени на повишен риск от депресия по време на менопаузата, затова е важно е да поддържаме оптимални нива на витамин В6.

Жените над 50 г. да се нуждаят от 1,5 мг витамин B6 всеки ден.

Хранителни добавки при менопауза

Хранителните добавки се препоръчват само ако необходимите витамини не може да приемат нормално с диетата. Важно е да се знае, че съставът на добавките не се следи от никоя служба за разлика от лекарствата, които се контролират изключително строго. Затова внимателно избирайте добавките според производителя. Започвайте да пиете и спирайте добавките постепенно и не вземайте повече от препоръчаната доза.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -