петък, 29 март, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеТреперите и ви причернява? Виновна е кръвната захар

Треперите и ви причернява? Виновна е кръвната захар

Хипогликемията е състояние, при което кръвната захар пада под нормата, а човек усеща пристъп на глад за нещо сладко, сърцето му се разтуптява, пръстите треперят. По челото може да избие пот, а в тежки случаи да има и смущения в зрението. Обикновено се среща при диабетици, които приемат лекарства за понижаване на кръвната захар.

Възможно ли е да изпаднете в хипогликемия, без да сте диабетик? 

Да, възможно е. Ако кръвната захар не достига до мозъка, той незабавно подава сигнали да му я набавим. Симптоми като треперене и пристъп на глад за сладко сигнализират да ядем въглехидрати. Едновременно с това организмът активира определени механизми, които освобождават глюкоза от собствените резерви.

Тези процеси не тръгват чак при достигането на хипогликемия, а доста по-рано. При какви точно стойности на кръвната захар ще се активира механизмът, зависи от конкретния организъм. При хора, които не са диабетици, се говори за ниска кръвна захар, когато тя падне под 2,77 милимола и се появят симптоми, казва д-р Матиас Ридл, диабетолог от Хамбург.   

Някои хора обаче може да усетят симптомите и при нива на кръвната захар под 3,9 милимола. При недиабетиците хипогликемията настъпва по-често при тези стойности. Пациентите с диабет се свикнали по принцип на по-високи стойности на глюкоза в кръвта, затова при тях също е възможно да се появят симптоми при по-високи стойности.

Причината за падане на кръвната захар често е храненето

При диабетиците хипогликемията се провокира от неправилно приемане на медикаментите, докато при здравите хора причините за внезапното падане на кръвната захар са други. Понякога това са болести на черния дроб, на щитовидната жлеза или надбъбречната кора. По-често това са грешки в храненето или консумация на алкохол. Алкохолът потиска механизмите, които активират организма при ниска кръвна захар. Тоест тя може да падне под поносимия праг без да се усетим. Освен това алкохолът притъпява сетивата и човек не възприема напълно адекватно сигналите на организма.

Ако ядем прекалено много или прекалено малко, също може да изпаднем в хипогликемия. Възможно е вината да е във вида на храната. Ако например ядем главно бързи въглехидрати (тестени изделия от бяло брашно, сладки неща), глюкозата от тях се освобождава бързо и попада в кръвта, кръвната захар скача до високи стойности. За да се справи с положението, организмът изпраща сигнали към панкреаса, който усилено отделя инсулин. С негова помощ захарта влиза в клетките, които я използват за „гориво“. Само че когато изведнъж се отдели много инсулин, се усвоява и много кръвна захар, затова след кратко време тя отново пада под нормалното.  Мозъкът регистрира това и отново подава сигнал, а ние усещаме глад.  Бързо усвоимите въглехидрати са в тестените закуски, захарни изделия, плодови сокове и газирани напитки.

За да избегнем колебанията в кръвната захар, трябва да наблягаме на пълнозърнести продукти, зеленчуци, някои плодове, които не са много сладки, млечни продукти и варива (боб, леща, грах, нахут и др.). Мазнините също забавят резкия скок на кръвната захар (с тях обаче също трябва да се внимава, особено с наситените). Изводът е да се храним предимно с храни, които не дразнят панкреаса (задстомашната жлеза) да произвежда прекалено много инсулин.

Бърза помощ при хипогликемия с нещо сладичко

Ако при вас се появят симптоми на ниска кръвна захар (хипогликемия), бързо може да помогнете с ябълков сок или нещо сладко в малки количества. Обикновено оплакванията отминават сами, ако човекът не е диабетик. Сериозната хипогликемия трябва да се лекува незабавно, в тежки случаи тя може да застраши дори живота. Затова при съмнение и ако симптомите са сериозни, потърсете съвет от лекар.

Не се ли вземат адекватни мерки, засегнатият може да изгуби съзнание. Дори ако кризата отмине от само себе си, също е добре да се консултирате със специалист. Възможно е други болести да са провокирали падането на кръвната захар.

На второ място може да се установят сериозни грешки в храненето, които могат да се коригират. Не на последно място такава криза може да се окаже симптом на латентен диабет, казва д-р Ридл. Рискът да се разболеем е по-голям, ако наши роднини страдат от болестта.

Свързани публикации

1 коментар

  1. Докато в Европа и Америка хората разчитат основно на астрологията да научат повече за своя характер , то в азиатските страни това се прави единствено и само с кръвната група.

Коментарите са затворени

- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -