четвъртък, 28 март, 2024
- Реклама -
НачалоПрофилактикаОтоците по краката - кога при какъв лекар да ходим

Отоците по краката – кога при какъв лекар да ходим

Състоянията, свързани с отоци по краката, се дължат на различни фактори. Това са повишено количество извънклетъчна течност или на хидростатично налягане в съдовете, увеличена пропускливост на капилярите или намалено количество белтъци в кръвта по думите на проф. Боряна Делийска, нефролог в ИСУЛ.

Те могат да бъдат системни, разположени по цялото тяло или локални. Отоците от бъбречен произход са меки, като тесто, сутрешни, зависят от положението на тялото, остава трапчинка при натиск и не са болезнени.

Отоците при сърдечна недостатъчност са вечерни

Отоците, които се дължата на сърдечна недостатъчност, са различни. Те се появяват основно вечер, на пипане са твърди, леко болезнени при натиск и червеникави. Оточни състояния се наблюдават и при:

  • напреднали заболявания на черния дроб,
  • алергия;
  • недохранване;
  • намалена функция на щитовидната жлеза;
  • продължително използване на очистителни и диуретици с цел отслабване и др.

Локалните отоци често могат да бъдат разположени по краката, но невинаги са свързани с гореизложените причини. Те може да се наблюдават при:

  • плоскостъпие;
  • разширени вени на подбедрицата;
  • прием на някои лекарства като медикаменти за лечение на артериална хипертония, хормонални препарати;
  • при тромбофлебит;
  • при процеси в малкия таз и др.

Диагнозата на оточните състояния се поставя с разговор с пациента и с провеждане на определени лабораторни изследвания, с които да се изясни причината за появата им. Тъй като те може да са изява и на бъбречно заболяване, е уместно болните да се насочат към нефролог за точна диагноза.

Лимфен оток или от разширени вени?

Има различни видове отоци според първопричината. Важно е да се постави диференциална диагноза, за да се препоръча правилно лечение, посочва проф. Андрея Андреев, един от най-добрите наши съдови специалисти, работил дълги години в големи болници като ВМА и МБАЛ „Тракия“, а също и в чужбина. Той приема пациенти в МЦ „Искър“ в София, записване на тел.  0877 58 90 40.

Някои отоци настъпват бързо за часове, а други прогресират постепенно в продължение на години. От значение е дали е засегнат само единият крак или и двата. Има няколко показателя, по които можем да различим отоците, без да правим специални изследвания. Опитният клиницист – съдов хирург или ангиолог, може да различи вида на отока, още след като огледа крайника и разпита пациента.

Острият венозен оток настъпва внезапно и в 99% от случаите засяга само единия крак. Когато се вдигне кракът нагоре (елевация), отокът намалява. Лимфният оток се дължи на промени в лимфните съдове, венозната система може да не е увредена. Има различни видове лимфедем – венозен оток, но в повечето случаи той е вроден. Повече от интервюто с проф. Андреев четете на линка по-горе в статията „Подуването на краката кои заболявания се крият зад отока?“.

Автор Ина Димитрова

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -