четвъртък, 28 март, 2024
- Реклама -
НачалоИзследванияКога се изследва гликиран хемоглобин и какво показват стойностите

Кога се изследва гликиран хемоглобин и какво показват стойностите

Гликираният хемоглобин HbA1c е форма на хемоглобина при възрастните (HbA). Изследването му се назначава, когато трябва да се установи средната стойност на кръвната захар при диабетици. Той позволява заключения за концентрацията на кръвна захар за един по-дълъг период от време.

Какво е гликиран хемоглобин?

Хемоглобинът придава червеният цвят на кръвта и прави възможно транспортирането на кислород и въглероден двуокис в тялото. Има различни типове хемоглобин, при което нормалният хемоглобин при възрастните се обозначава с HbA.

Ако частица кръвна захар се свърже с хемоглобина, това се нарича гликиране. Гликираният, тоест озахареният хемоглобин, получава 1 като разширение към името си и става HbA1. Най-често се измерва един конкретен елемент от хемоглобина – HbA1с. Когато кръвната захар се покачи за известно време, повече захарни частици се свързват с хемоглобина. Спадне ли захарта, частиците се отделят.

При пациентите с диабет има висока кръвна захар за по-дълги периоди. Така връзката между захарта и хемоглобина става по-здрава и неразрушима. Тя продължава по правило през целия живот на червените кръвни телца – три месеца. Затова гликираният хемоглобин дава сведения за усреднените нива на кръвна захар за три месеца назад.

HbA1c като диагноза

Отклонение от стойностите на гликирания хемоглобин може да са знак за изявена или започваща захаран болест. Само това лабораторно изследване обаче не е достатъчно за диагнозата, затова лекарят може да назначи още изследвания. Такива са например оралният тест за глюкозна толерантност или изследване на кръвна захар на гладно. При оралният тест се изпива определена доза разтворена във вода глюкоза и след известно време се мери кръвната захар. Помага да се разбере как организмът се справя с усвояването на глюкозата и издава склонността към диабет.

Кои са нормалните и гранични стойности

Нормални стойности на HbA1c – <5,7 %

Предиабет – 5,7 – 6,4 %

Диабет – 6,5 % или повече

Гликираният хемоглобин като средство за текущ контрол

Кръвните стойности на HbA1c имат голямо значение за текущия контрол при диабетиците. Ако те са повишени, значи кръвната захар на пациента е била висока през последните 8-12 седмици. Може да е заради неспазване на назначената терапия, неправилно дозиране на медикаментите или неправилно хранене.

Нормалните стойности на HbA1c при диабет са от огромно значение за протичането на болестта. Помага например да се намали рискът от инфаркт и другите неприятни усложнения на диабета.

Таблица за текущ контрол при диабетици

Стойности в кръвта (HbA1c) Обмяна на веществата
<6,5 % Оптимална
6,5 – 7 % Задоволителна
8 – 12 % Незадоволителна
> 12 % Неконтролиран диабет

Нормалните стойности на гликирания хемоглобин при диабетици не означават автоматично, че положението с кръвната захар е овладяно окончателно. Краткосрочни покачвания на кръвната захар не се отразяват на лабораторните резултати. Възможно е обаче те да са оказали влияние и да са увредили вече кръвоносните съдове и нервите, без това да е направило впечатление.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -