сряда, 4 октомври, 2023
- Реклама -
НачалоЗдравна политикаЗдравното министерство вече плаща за скъпи изделия за лечение на инсулт

Здравното министерство вече плаща за скъпи изделия за лечение на инсулт

Министерството на здравеопазването вече ще заплаща пълната стойност на скъпи консумативи, които са животоспасяващи за някои пациенти с мозъчни аневризми и артерио-венозни малформации. Това става възможно, след като днес министър Петър Москов е подписал заповед за утвърждаване на методика за субсидиране на лечебните заведения, съобщават от МЗ. За първи път ведомството ще заплаща на лечебните заведения закупените медицински изделия за интервенционално лечение на мозъчен инсулт. Досега пациентите, които се нуждаеха от скъпите изделия, бяха принудени сами да правят акции за събиране на пари. 

Има някои условия, на които трябва да отговарят болниците, за да получат финансиране: да имат структура по нервни болести, неврохирургия, образна диагностика, инвазивна кардиология или друго отделение от трето ниво на компетентност; да имат спешно отделение и отделение по рехабилитация. На тези критерии в момента отговарят 4 лечебни заведения в страната, с които МЗ ще сключи договор. Това са УМБАЛ „Св. Анна“, УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“, УМБАЛ „Св. Георги“ Пловдив и УМБАЛ „Св. Марина“ Варна.

Друга важна промяна е осигуряването на възможност за доплащане на стойността на медицинските изделия /койлове/ за интервенционално лечение на мозъчни аневризми и артерио-венозни малформации. В момента НЗОК заплаща за тези изделия до 10 хил. лв. При отделни пациенти с големи или множествени аневризми или малформации  обаче стойността на медицинските изделия може да достигне до 20-30 хил. лв., които до момента следваше да бъдат доплащани от пациентите. Сега това се поема от МЗ по определен в методиката ред. Досега тези пациенти, макар и малко на брой, бяха принудени сами да организират акции по събиране на пари за животоспасяващите за тях консумативи.

Очакваните резултати от приложението на методиката са  намаляване инвалидизацията и смъртността на пациентите с мозъчен инсулт, напълно възстановяване на работоспособността и максимално запазване качеството на живот.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -