Реклама
Начало Здравна политика Здравното министерство готви забрана за наргилета в заведенията

Здравното министерство готви забрана за наргилета в заведенията

0
Министерство на здравеопазването
Реклама

Министерството на здравеопазването ще разшири забраната за пушенето, като включи и наргилетата. Така популярните сега забавления с наргиле в някои заведения ще се окажат извън закона. Мерките са предложени от работна група към МЗ. Повод за преразглеждането стана свързан с убийството на 11-годишната Никол от Бургас. Момичето беше открито мъртво в асансьор в жилищен блок. Друго дете – момче на 15 години, бе арестувано за деянието. Стана ясно, че двамата се скарали за това, къде да пушат наргиле. Разбра се също, че липсва каквато и да било регулация по отношение на пушенето на наргиле и изделия от растителен произход.

Първоначално се говореше, че забраната ще засегне само непълнолетните младежи. Сега обаче става ясно, че ограниченията ще бъдат включени в Закона за здравето. Пушенето на наргиле в заведение ще се смята като нарушение на забраната за пушене на обществено място.

Глоби за заведения, ако предлагат наргиле

Реклама

По време на парламентарен контрол днес министър Николай Петров поясни, че ще последват бързи мерки за промени в Закона за здравето. Те касаят разширяване на забраната за тютюнопушене в закритите обществени места и на някои открити обществени места, като се регламентира забрана за пушене на тютюневи и свързани с тях изделия. Забраната за пушене ще обхване и наргилетата. Предвижда се управителят на обект, който е допуснал пушене на тютюневи изделия и свързани с тях изделия в обекта, да бъде санкциониран. При системно нарушаване на забраната за пушене е предвидено и спиране експлоатацията на обект за определен срок.

„Считаме, че това ще окаже необходимото възпиращо и възпитаващо въздействие и ще мотивира собствениците да не допускат пушене в стопанисваните от тях обекти. Предлага се също така да се разшири кръгът на контролните органи с цел постигането на по-ефективен контрол“, коментира здравният министър.

В Закона за тютюна, тютюневите и свързаните с тях изделия се правят предложения за промени в дефиницията на „изделия, свързани с тютюневите изделия“, така че да бъдат включени и изделията за наргиле, несъдържащи тютюн.

Чрез изменение на Закона за закрила на детето се забрани предлагането и продажбата на деца на изделия, свързани с тютюневите изделия, наред със забраната за предлагане и продажба на тютюневи изделия.

Промените в Закона за акцизите и данъчните складове са свързани с разширяване определението за тютюневи изделия, като се поясни, че смесите за пушене с наргиле (водна лула), също попадат в обхвата за облагане на тютюневите изделия.

„На 5 септември с мое писмо до министъра на образованието стартирахме информационна кампания, която вече е в ход сред родителите и сред децата – така че на първия учебен ден, а ако някъде се забавят, и след това, да има видеоклипове, да има лекционен материал, с които да се убедят хората, че това не е безвредно“, посочи още в отговора си здравният министър.

Реклама

Exit mobile version