петък, 12 юли, 2024
- Реклама -
НачалоЗдравна политикаЗатвориха два басейна в София временно

Затвориха два басейна в София временно

Два басейна в София са затворени временно по преценка на инспекторите от Столичната здравна инспекция. Единият е в Студентски район ие закрит, а другият – открит плувен басейн в район Панчарево. За последната седмица СРЗИ е извършила 939 проверки, като е издала 14 предписания и е съставила 7 акта.

Водите за къпане у нас отговарят на изискванията по новите европейски директиви, съобщишефът на дирекция „Обществено здраве“ в МЗ д-р Димитър Димитров. Новото е, че се въвеждат информационни табели на местата за къпане, ще бъдат изготвени и техни подробни паспортизирани профили. Те могат да бъдат разглеждани в интернет и дори в GoogleEarth.

Остават проблемни отделни плажове като например „Офицерския плаж“ и „Южния плаж“ във Варна и „Попския плаж“ в Царево. Тяхното състояние се следи постоянно. Претоварена е и пречиствателната станция край курорта „Златни пясъци“, но се надяваме ситуацията да се промени след като бъде завършена системата за дълбоководно заустване на отпадните води там, допълни  д-р Димитров. Той припомни, че водите на Дунав не стават за къпане и не съветва хората да плуват в тях.

Обособените зони за къпане в страната са 90 на брой. Те се изследват редовно за наличие на бактерии като Ешерихия коли и ентерококи, а също така и за много други химични параметри,, добавени по собствено желание от нашите контролиращи органи. Наред с инспекторите от Бургас, Варна и Добрич, в мониторинга се включват и колегите им от РЗИ – Кърджали, която контролира зоните край язовирите „Кърджали“ и „Студен кладенец“, и РЗИ – Разград за язовир „Пчелина“. Вземането на пробите се извършва най-малко през 2 седмици, прави се от май до октомври.

Информационните табели ще бъдат с унифициран вид, а тяхното съдържание се определя от регионалната РЗИ. Този сезон данните в тях ще са от едногодишните резултати от мониторинга, но те постепенно ще се допълват за последните 4 г., каквато е европейската практика. Задължението да поставят табелите на видно място е на концесионерите на плажа, а там, където няма такива – на областната администрация или на кмета на населеното място.

СНИМКА: ДАК

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -