сряда, 17 юли, 2024
- Реклама -
НачалоЗдравна политикаВече има нови рехабилитатори - ерготерапевти

Вече има нови рехабилитатори – ерготерапевти

Вече има обучени специалисти-ерготерапевти в Клиниката по рехабилитация във ВМА. Това съобщи днес шефът на клиниката доц.Тройчо Троев. Новата специалност е свързана с обучение в начин на живот, който е по-благоприятен за пациентите. При болестта на Бехтерев (на снимката) това се отнася до задължителната ежедневна програма на движение и упражнения, избягването на определени професии и неблагоприятна среда и т.н.

За поредна година Военномедицинска академия организира безплатна рехабилитация за хора с болест на Бехтерев. Днес се сложи началото на групова рехабилитация, инициирана доц. Троев, съвместно с Организацията на пациентите с ревматологични заболявания в България (ОПРЗБ). На брифинг лекарят коментира, че подобни инициативи са важни и трябва да ги има не само спорадично, а редовно. По думите му рехабилитацията има сериозно място в лечението на пациентите с болест на Бехтерев и е задължително да се провежда. Според него това може да забави значително хода на заболяването. Той е сред медиците, които се изучавали в дълбочина процесите при тази болест, както и методите за лечението й. По време на брифинга стана ясно, че Военномедицинска академия е единствената болница, която предоставя възможност за напълно безплатно лечение чрез групова рехабилитация за хора с болест на Бехтерев.

Клиниката по рехабилитация на ВМА подкрепя с безвъзмездно лечение не само нас, но и много други хронично болни хора в нужда. Това каза председателят на ОПРЗБ Цвета Апостолова по време на брифинга. По отношение на хората с болест на Бехтерев, работим успешно с Военномедицинска академия още от създаването на Организацията на пациентите с ревматологични заболявания. Те разбират нашето желание да помагаме на тези хора, заяви тя.

Груповите рехабилитации на хора с ревматологични заболявания са една от основните дейности на ОПРЗБ. Една от целите на Организацията е рехабилитацията да бъде достъпна и достатъчна за всички, които се нуждаят от нея.

СНИМКА: RHEUMA INFO

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -