Реклама
Начало Здравна политика Университеските болници са пред фалит, дължат 500 млн. лв.

Университеските болници са пред фалит, дължат 500 млн. лв.

0
болница настаняване
Реклама
  • Само 10 болници са добре финансово, правят спешно работна група за дълговете
  • Обмислят да плащат различно на клиниките според нивото
  • Министърът: Заради кризата ще  умират хора

Университетските болници на практика са пред фалит, а някои – като тази в Стара Загора, дори веече са във фалит. Това съобщи д-р Таня Андреева, министър на здравеопазването, малко след среща с директори на университетски и областни болници в МЗ. Общо задълженията на лечебните заведения, включително и на ведомствените, са над половин милиард лева. Само 10 болници били финансово добре. Д-р Андреева не спести и какво очаква пациентите: „Дошло е време да си признаем, че нашето здравеопазване е в разруха, длъжни сме да започнем с мерки, за да го има изобщо. Иначе ние ще страдаме, а също и нашите деца и родители. Много хора ще умрат, защото няма ясен регламент за работа.“ Засега обаче не е ясно какво конкретно ще предприеме министерството за погасяването на огромните суми. Съобщено бе, че с проблема ще се занимава работна група, която ще търси консенсус между партиите за спасяване на болниците. Според Андреева една от причините за натрупаните рекордни задължения, е неконтролираното разкриване на болници – общо 32 само за 4 г. Втората причина била, че от здравното осигуряване бяха прибрани 1,5 млрд. лв. за запушване на дупки в държавния бюджет. Ако тези пари бяха останали за здраве, сега нямаше да има такива задължения на болниците, нито пък протести на онкоболни, допълни тя.

До края на годината МЗ ще работи върху визията за промени в сфери, където проблемите са най-наболели – спешната помощ, психиатрията и методиката за заплащане на болниците. Има клиники и психиатрии, които не са ремонтирани и оборудвани от 30 г. Заплащането на лечебните заведения ще зависи от броя на специалистите, вида на апаратурата и сложността на прилаганите терапии, а също и от качеството на лечението. Министърът обаче не даде повече детайли, тъй като промените в момента се избистряли. Първо трябва да се сложат критериите за сключване на договор с НЗОК, а после да се уговаря заплащането, включи се и д-р Тодорова. Крайно време било да се очертаят високотехнологичните болници, които предлагат по-високо ниво от една малка регионална болница и заплащането им да е адекватно. Само това можело да се нарече реформа, останалото било кръпки.

„Има много въпроси защо е допуснато здравноосигурените да доплащат за много неща, да плащат за социалнозначими заболявания – проблемите са много. В каквато и посока да се обърнем виждаме проблеми. Това е причина всички да са недоволни. Няма никаква приемственост в тази област, а тя е необходима, за да се случват нещата. Реформата не може да се извърши за един мандат. В държавите, с които се сравняваме, тези процеси са траели години. Следващата седмица ще работи група за най-спешните мерки, които трябва да се вземат. След това ще седнем на една маса с политици от всички сили. Ако не се постигне консенсус по предстоящите мерки, не съм оптимист, – коментира още д-р Андреева. – Ще има ясно разписани критерии за сключване на договори с НЗОК, ще има различни цени или пакети за болниците в зависимост от това, каква медицинска дейност изпълняват. Ще се работи върху ново остойностяване на клиничните пътеки, но това ще е по-дълъг процес. Заплащането е един от големите проблеми в здравеопазването, друг важен въпрос е контролът. Излезе, че един и същи пациент пет пъти е лежал с белодробна емболия. Такива пациенти няма, обикновено те загиват още първия път.“

Реклама

Exit mobile version