събота, 13 април, 2024
- Реклама -
НачалоЗдравна политикаТуморът на Ники опериран по правилата, показа проверка в "Св. Анна"

Туморът на Ники опериран по правилата, показа проверка в „Св. Анна“

Няма пропуски в лечението на 10-годишния Николай Марков от Добрич, показа проверка на агенция „Медицински одит“ в болница „Св. Анна“ в София. Детето има доброкачествено образувание с размер 5 см в мозъка. След запознаване с цялата медицинска документация инспекторите са установили, че е спазен диагностично-лечебния алгоритъм на поведение при поставената диагноза за такъв тумор. Не става ясно обаче, защо след толкова мъки образуванието не само не намаляло, но дори се увеличило.

Момчето е оперирано два пъти в Окръжна болница в столицата. Последвали и 33 сеанса с лъчетерапия. на контролен преглед накрая обаче се оказало, че туморът не само не е намалял, но дори леко се е увеличил. Според родителите лечението е било неуспешно. Сега от „Медицински одит“ са проверили цялата медицинска документация – епикризи, направени изследвания, като са изискани становища от специалистите, участвали в лечението на детето.

Установено е, че Николай е хоспитализиран в болницата два пъти за извършване на операция – на 17 април и 28 май 2012 г. При първото постъпване са му направени необходимите изследвания и са установени данни за туморен процес на третия вентрикул. Направени са всички необходими  изследвания и консултации преди първата операция на 20 април 2012 г. Има подписано и информирано съгласие.

При операцията е установена силно изразена интракраниална хипертенсия, която възпрепятства достигането и отстраняването на тумора, се казва в писмо до медиите на здравното министерство. Извършена е декомпресия на мозъка. Следоперативният период протича без оплаквания и неврологични усложнения. В съответствие с изискванията на медицинския стандарт и правилата за лечение, на детето са правени вливания на водно – солеви разтвори, проведено е антибиотично, аналгетично, противоедемно и антиконвулсивно лечение. При изписването Николай Марков е без оплаквания, оперативната рана е зараснала първично.

При изписването лекарите обясняват на родителите на Николай Марков, че тъй като туморът се намира на труднодостъпно място, се налага втора операция. Втората операция на Ники е направена на 1 юни. Лекарите стигат до тумора в областта на третия вентрикул и успяват да извадят част от него.  Образуванието е с кистично-солидна характеристика и вид на глиом. Хистологичният резултат е за бластом – астроцитом I-II ст. Онкокомитетът в лечебното заведение взема решение за следоперативна лъчетерапия. Лъчелечението с телегаматерапия в областта на туморната формация е проведено в СБАЛОЗ „Д-р Марко Марков“ – гр. Варна. Детето е понесло добре лъчелечението, констатират още от одита.

Заключенията обаче не дават обяснение, защо въпреки спазените алгоритми туморът е възвърнал старите си размери. Надеждата за Ники и родителите му сега е операция в турската болница „Аджибадем“, където той ще замине в четвъртък. Парите за интервенцията бяха събрани с благотворителност.

Свързана тема: Оперират тумора на 10-годишния Ники в Турция до дни

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -