петък, 17 май, 2024
- Реклама -
НачалоЗдравна политикаТрима тежко ранени при атентата израелски граждани се лекуват в София

Трима тежко ранени при атентата израелски граждани се лекуват в София

Всички пострадали при вчерашния атентат, които вчера бяха настанени за лечение в бургаски болници – 32-ма души, вече са изписани, обяви министърът на здравеопазването Десислава Атанасова на пресконференция. Травмите им позволяват да пътуват. Те са напуснали територията на България на борда на правителствения самолет за Израел. Вчера по обед е изписана и пострадала българка, работила в туроператорската компания. Две от леко ранените жени били бременни, но нямало опасност нито за тях, нито за плода им.

По-тежко пострадали са трима души на видима възраст до около 30 г., които са настанени в София Ц двама в „Пирогов“ – мъж и жена, и една жена във ВМА. Мъжът – Д.Ф., е с 55% изгаряния от І, ІІ и ІІІ степен по цялото тяло. Настанен е в реанимацията на Секцията по изгаряния и пластична хирургия, с опасност за живота. Той има и множество травматични наранявания, счупен таз и подбедрица. Стабилизиран е, но рискът за живота му остава. Още една жена е приета в „Пирогов“ с тежка черепно-мозъчна травма и оток. Тя също е с опасност за живота, но в стабилно състояние.

26-годишната А. К., която е настанена във ВМА, е с тежка политравма на гърдите и корема, има разкъсан черен дроб и е на изкуствено дишане. Оперирана е в Бургас, но животът й е в опасност. Израелски лекари може да дойдат, за да проверят състоянието и на тези пациенти.

Загиналите са общо 7 души – петима израелски граждани, шофьорът на автобуса и предполагаемото камикадзе. Само смъртта на водача на буса е констатирана в болницата в Бургас, няма други починали в лечебно заведение.

Министър Атанасова подчерта, че организацията по медицинското обгрижване на пострадалите е била перфектна, изказа специална похвала към всички лекари, които са се включили в акцията. Проф. Николай Петров, началник на КАРИЛ във ВМА, например бил в отпуск, но веднага дошъл, за да помага. От Българксия лекарски съюз също изказаха благодарност към всички медици, помогнали след атентанта. След реакцията, която видях, се почувствах горда, че съм здравен министър, допълни Атанасова.

В подкрепа на думите си тя представи кратка хронология на инцидента. Първи на мястото за 11 минути стигат екипите на спешната помощ в Бургас.

В 17,27 часа е постъпил първият сигнал на тел. 112.

В 17,28 часа тръгват 4 линейки от центъра за спешна помощ в Бургас;

В 17,29 часа тръгват една линейка от Поморие, две от Несебър, една от Айтос и една от Карнобат.

В 17,38 часа пристигат първите 4 линейки от Бургас, след тях през 2 минути пристигат останалите.

Освен тези линейки, са пристигнали и други три -ведомствена на летището, една на „Лукойл“ и на частна болница.

СНИМКА: БОЛЕНЗДРАВ

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -