събота, 30 септември, 2023
- Реклама -
НачалоЗдравна политикаСпасяват Белодробната болница в Пловдив, одържавяват я

Спасяват Белодробната болница в Пловдив, одържавяват я

Пловдивската белодробна болница ще бъде спасена от закриване, като ще бъде одържавена. Персоналът няма да бъде съкращаван, а всички медицински звена и специализираните лаборатории се запазват. Пациентите ще бъдат лекувани, както досега, увери депутатът доц. д-р Красимир Мурджев след дискусия в Министерството на здравеопазването.

Срещата във ведомството се проведе по инициатива на синдикат „Защита“. В нея участваха всички профсъюзни организации в страната, включи се и депутатът д-р Емил Райнов.

Напрежението сред персонала на Белодробна болница ескалира, след като през април Общинският съвет в Пловдив взе решение лечебното заведение да бъде закрито, а медицинските дейности да бъдат прехвърлени в Университетска болница „Св. Георги“. Започнаха протести, а на бунта пред сградата на Общинския съвет медиците бяха подкрепени от рапъра Миша Шамара.

Предложението за ликвидация на лечебното заведение бе на кмета Иван Тотев, въпреки че Белодробна е единствената по рода си в Южна България. Причината е натрупани от години дългове към доставчици за над 4,5 млн. лв. Преди 3 години бяха правени козметични ремонти, а базата се нуждае от по-сериозно обновление.

Междувременно Университетската болница в Пловдив изгради ново отделение за пациенти с туберкулоза в близост с инфекциозна клиника. В него са инвестирани над 1,3 млн. лв. – собствени и средства на държавата. За да бъде пребазирана дейността, след решението на местния парламент, здравният министър трябваше да издаде заповед. Това не се случи, тъй като от синдикатите атакуваха решението на Общинския съвет в съда. Така служебният министър проф. Николай Петров не подписа нареждането за преместването, а неговата приемничка д-р Таня Андреева реши да направи опит да спаси болницата, като я одържави. Ръководството на УМБАЛ „Свети Георги“ пък ще прецени какво да прави с изграденото ново отделение.

Сагата с Белодробна болница в Пловдив се точи повече от 10 години, а идеята за смяната на собствеността е много стара. Досега обаче тя не е реализирана заради огромните задължения на болницата, които нито една институция не иска да погаси и затова се стигна до това положение.

„Министър д-р Таня Андреева обеща до края на юни да посети лечебното заведение, за да се запознае лично с неговото състояние. В диалог с градската управа ще се обсъди въпросът, но е сигурно, че болницата ще стане държавна, а всички дейности ще бъдат запазени“, заяви доц. Мурджев. Ще бъдат анализирани дълговете, тяхното натрупване и начините за погасяването им.

СНИМКА: АРХИВ

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -