Реклама
Начало Здравна политика След сигнали за липса на направления НЗОК заяви: Дали сме с 37...

След сигнали за липса на направления НЗОК заяви: Дали сме с 37 хил. повече

0
безплатни прегледи
Реклама

Направленията за специалист, разпределени от здравната каса (НЗОК) за второто тримесечие на годината, са 1 612 894, което е с 37 392 повече спрямо първото тримесечие на 2013 г.  Това съобщиха от ведомството след интервю на здравния министъър д-р Таня Андреева, в което тя потвърди, че в някои области направленията са изчерпани. До тази ситуация според нея се е стигнало заради небалансирано разпределение на средства.

Д-р Андреева заяви още, че лимитите за направления трябва да отпаднат, но не поясни как точно ще се разпределят недостатъчните средства на касата така че да стигнат за повече талони. По думите й осигурените не би трябвало да плащат за преглед при специалист, ако направленията при джипито са свършили.

Реклама

През тази седмица са отпуснати и допълнителни 465 888 лв., предназначени за медико-диагностични изследвания, продължава съобщението от НЗОК. Разпределението е направено на база определените в Закона за бюджета на НЗОК за 2013 г. средства за тази цел в размер на 178 млн. лв. От касата припомнят, че тази година да включени нови дейности за НЗОК – специализиран преглед по пакет „Физикална и рехабилитационна медицина“ и високо-специализирана дейност „Ехография на млечна жлеза“, антитела срещу тиреоидната пероксидаза – Аnti – TPO и ехография на отделителна система при деца до 1 год. Също така е отчетено и повишаването на цените на дейностите по пакети „Образна диагностика“ и „Обща и клинична патология“.

На първо място са обезпечени програмите за майчино и детско здравеопазване, при които са гарантирани задължителните прегледи, консултации и изследвания. Предвидени са и направления по програмите за профилактика, диспансерно наблюдение на хронично болни и пациенти, попадащи в рискови групи. По този начин НЗОК гарантира наблюдението и лечението на групите от населението, които се нуждаят от специални грижи, отчитат оттам.

Личните лекари и специалистите могат да използват 10% допълнително над определените им за тримесечие регулативни стандарти, като те не трябва да се компенсират. Остава и възможността за надвишаване на регулативните стандарти с още 15%, които трябва да се компенсират в следващото тримесечие, а неусвоените направления от предходното тримесечие могат да бъдат усвоени през текущото. Предвидена е и възможност при неусвоени направления за диспансерно наблюдение те да бъдат прехвърлени за остри случаи.

Също така е определен и резерв в НЗОК и РЗОК, от който да бъдат отпускани допълнителни средства на личните лекари и на специалистите, ако те са заявили такава необходимост. 

СНИМКА: АРХИВ

Реклама

Exit mobile version