четвъртък, 18 юли, 2024
- Реклама -
НачалоЗдравна политикаЗдравните каси в Германия и Австрия - най-големи кредитори за лечението на...

Здравните каси в Германия и Австрия – най-големи кредитори за лечението на българи

България няма проблеми да се разплаща с европейскте си партньори за лечението на българските граждани. Това заяви  Кирил Ананиев в предаването „Здравей, България“ по Нова телевизия. По този начин здравният министър продължи задочният диалог през медиите с управителя на НЗОК проф. Камен Плочев, след като напрежението между двамата през последните дни ескалира.

Повод за скандала стана докладна записка от проф. Плочев, с която той иска актуализация на бюджета на НЗОК за 2018 г. Причината са неразплатени средства в размер на 271 млн. лева към чужди осигурителни фондове. Те са за лечение на български граждани в чужбина – нещо, на което те имат право при определени условия.

Надзорният съвет на НЗОК не се тревожи, че парите не стигат

Според Ананиев всичко, което управителят на НЗОК е предложил като необходими средства за разплащане към чуждите каси, фигурира в пълен обем в приетия закон за бюджета. Ананиев, който е финансист, уточни, че в протоколите от заседанията на Надзорния съвет се виждат дебатите по бюджета, но категорично липсва темата за необходимост от повишаване на средствата, предвидени за погасяване на задълженията към европейски публични фондове: „Няма да намерите едно изречение, в което да има тревога, че не можем да се разплатим с нашите европейски партньори. Проф. Плочев много добре знае защо не е поставен този въпрос“.

Кирил Ананиев показа и споразуменията, подписани с Асоциацията на здравните каси в Германия и Австрия – касите, които са най-големи кредитори по отношение лечението на български граждани. Здравният министър уточни, че подписването на подобни споразумения за разсрочено плащане е практика не само за България, но и за всички европейски държави, като беше категоричен, че българската страна коректно плаща своите задължения и няма финансови причини да бъде отказвано лечение на български граждани.

Въпреки това обаче ден по-рано проф. Генчо Начев, директор на болница „Св. Екатерина“ в столицата, потвърди, че някои болници в Австрия и Германия отказват да приемат български пациенти, освен ако за лечението им не е платено предварително. Това е косвено доказателство, че НЗОК не е коректен платец по своите задължения.

Здравният министър показа писмата, които проф. Плочев е изпратил до него на 02 февруари тази година и това до парламентарно представените политически сили в Народното събрание: „В самото начало двете писма са идентични и те посочват какво е състоянието и какви са задълженията към другите здравни каси. Втората част на двете писма обаче е съвсем различна. В писмото до мен се поставя въпросът, че МЗ трябва да издължи на НЗОК 18 млн. лв. за процедури по формуляра S2 за лечение на български граждани зад граница. В писмото до НС вече се иска актуализация на бюджета на Касата чрез допълнителна субсидия от 140 млн. лв. от държавния бюджет. Това означава актуализация на държавния бюджет. Единственият закон, който не може да влезе директно в Народното събрание, е именно Законът за държавния бюджет“.

271 млн. лв. са общите задължения на България към европейски публични фондове, като за тази година предвидени за изплащане с бюджета на Касата са 70 млн. лв., като в тях са предвидени и разсрочените плащания, коментира министърът. Той подчерта, че миналата година след констатиране на преизпълнението на приходите, на европейските каси извънредно са преведени 2 млн. лв.

Обвинения, че зам.-министър Жени Начева кадрува в НЗОК

Бившият подуправител на НЗОК д-р Димитър Петров също изказа тежки критики срещу начина, по който се управляват парите за здраве. На първо място той обвини Жени Начева, че кадрува в касата и променя бюджети на болници. По думите му тя извършва серия от закононарушения. Д-р Петров обърна внимание, че в бюджета на касата не се планират достатъчно средства за навременно разплащане с чуждите фондове.

Тези средства е трябвало да бъдат предвидени още през октомври 2017 г. при подготовката на бюджета. Според него това са леснопредвидими разходи, тъй като се плащат след 18 месеца, т.е. към юни миналата година е било ясно какво трябва да се плаща през цялата 2018 г.

Министър Ананиев определи обвиненията за пряка намеса в дейността на Касата от страна на председателя на Надзора и зам.-министър на здравеопазването Жени Начева като поредно непознаване на Закона за здравното осигуряване. Той подчерта, че в Закона изрично е посочена функцията на Надзорния съвет – да осъществява контрол по оперативната дейност на управителя, на рамковия договор, на НЗОК, дори и на регионалните здравноосигурителни каси. „Решенията в НЗОК се взимат от Надзорния съвет, така че зам.-министър Начева има право да прави това, създавайки ред, дисциплина и професионално отношение между работещите в Касата“.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -