Реклама
Начало Здравна политика Ще плаща ли България 140 млн. за нови ваксини?

Ще плаща ли България 140 млн. за нови ваксини?

0
ваксина за КОВИД-19 коронавирус
Реклама

Публикация в сайт преди дни излезе с твърдение, че България ще даде допълнителни 140 млн. лв. за ковид ваксини през 2023 г. Авторът се позовава на държавния бюджет, който наскоро бе публикуван в Държавен вестни и изказва предположения, че „най-вероятно сумата е предназначена не за заплащане на вече поръчани ваксини по програмата за европейска солидарност, а за нови, които страната ни ще заяви в следващите месеци.“

В тази връзка от Министерство на здравеопазването излизат с официално пояснение. Публикуваме го без редакция по-долу.

Европейската комисия приключи успешно преговорите с производителя и подписа Допълнително споразумение №5 към Споразумението за закупуване, последващо развитие, производство и опции за закупуване и доставка на ваксина срещу COVID-19 за държавите членки на ЕС (SANTE/2021/03/020). Съгласно клаузите на Допълнителното споразумение № 5, държавите членки следва да заплатят такса за преобразуване от задължителни доставки на дози ваксини на доставки по желание. Стойността на тази такса за България възлиза на 134,2 милиона лева, които вече са изплатени. Средствата за изпълнението на този ангажимент са включени в централния бюджет за изпълнение на политики в област „Здравеопазване“ в чл. 1, ал. 5, т. 3.1. от Закона за държавния бюджет на Република България за 2023 г.

Колко ковид ваксини ще получим през 2023 г.?

Реклама

В резултат на участието на България в Допълнителното споразумение №5, в страната ни ще бъдат доставени единствено заплатените и отложени количества ваксини, които трябваше да получим през изминалата 2022 г. След това, до изтичането на договора с Pfizer/BioNTech през 2026 г., България няма да получава нови доставки, освен ако страната ни изрично не пожелае това, според нуждите на населението.

В същото време, с предоговарянето на условията, през следващите три години страната ни ще има гарантиран приоритетен достъп до нови адаптирани ваксини, произведени от Pfizer/BioNTech за всички бъдещи варианти на вируса SARS-CoV-2, при евентуална нужда и желание от страна на България.

В резултат на последователните усилия и категоричната позиция на Министерството на здравеопазването, България спести 188 милиона лева, които трябваше да бъдат платени по договора с Pfizer/BioNTech за доставка на ваксини срещу COVID-19 през 2023 г.

Редактор Ина Димитрова

Реклама

Exit mobile version