четвъртък, 18 юли, 2024
- Реклама -
НачалоЗдравна политикаЩе доплащат ли трансплантираните за лекарства?

Ще доплащат ли трансплантираните за лекарства?

Пациентите с присадени органи може да доплащат от джоба си за лекарствата, които трябва да пият до живот, ако броят на генеричните имуносупресори в позитивната листа се увеличи още, заяви Иван Димитров от асоциацията на бъбречноболните. Тези дни е одобрен като цена още един генеричен медикамент за трансплантирани, въпрос на време било той да попадне и в позитивната листа. Сега 4 от 7 имуносупресори са генерични, ако бъдат включени още такива медикаменти в позитивната листа, минималната цена, по която плаща касата, ще падне още, поясни Димитров.

Така ще се окаже, че пациентите, които пият оригинални имуносупресори, ще трябва да покриват сами разликата от най-евтиното лекарство до по-скъпото. Приемат ли евтиното лекарство, рискуват отхвърляне на органа, категорични са специалистите на Европейското дружество по трансплантология. Теодора Захариева от Български пациентски форум заяви, че ако се наложи ще подадат жалба и до Европейската комисия.

Българските трансплантолози по принцип не са против генеричните медикаменти (с изтекъл патент), но настояват да се спазват приетите в Европа правила за прилагането им при хора с присаден орган. Никъде в ЕС по-евтините заместители не се дават на пациентите непосредствено след операцията, каза доц. Крум Кацаров, началник на клиниката по гастроентерология във ВМА. Медикаментите да се променят само от лекар трансплантолог, настояват специалисти в писмо до здравния министър. „След присаждането на черен дроб винаги се стигало до остра реакция на отхвърляне между 7-ия и 14-ия ден. Пипаме изключително внимателно, за да я преодолеем“, допълни доц. Кацаров. Дозите за трансплантираните се определяли прецизно след лабораторни изследвания с оригинален препарат. Лекарите признаха, че ако дават същата доза генеричен медикамент, няма гаранция, че ефектът ще е същият. Терапевтичният прозорец – границата между минимална и максимална доза на насищане в кръвта, е много тесен при трансплантираните, поясни доц. Кацаров.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -