понеделник, 24 юни, 2024
- Реклама -
НачалоЗдравна политикаСдружение лимфом защитава правата на пациентите и достъпа до лечение

Сдружение лимфом защитава правата на пациентите и достъпа до лечение

Лимфомът е злокачествено заболяване на кръвта и е на пето място по честота сред туморите в световен мащаб. Засяга най-често един орган – лимфните възли. Лимфоцитите се размножават неконтролируемо там и се натрупват първоначално в лимфните възли. Постепенно процесът обхваща и други лимфни зони или „превзема“ съседни органи. В напреднал стадий заболяването рязко ограничава работоспособността, нарушава качеството на живот и функциите на засегнатите тъкани и органи.

Това стана ясно на пресконференция днес, където Българско сдружение лимфом (БСЛ) отбеляза месеца на рака на кръвта и 10 години от създаването си. По време на форума беше представена книгата „Всичко, което започва, когато „свършва“ ракът“, чийто превод и публикуване са дело на БСЛ. Актьорът Стефан Данаилов разказа за своята борба със заболяването, а проф. д-р Георги Михайлов – национален консултант по клинична хематология, говори за лимфомните заболявания.

Най-често срещаните симптоми на лимфом са:

  • безболезнено подуване на лимфните възли,
  • нощно изпотяване,
  • повишена температура с неясен произход,
  • безпричинна загуба на тегло и отпадналост,
  • кашлица или задух,
  • постоянен сърбеж по тялото.

Само тези симптоми обаче не са непременно лимфом. Диагнозата се поставя от специалист хематолог, като насочването става чрез личния лекар.

По повод юбилея си Сдружението за първи път връчи специална награда на Научното дружество по хематология за неговата всеотдайна работа и безрезервна подкрепа към пациентите с лимфомни заболявания. БСЛ e организация с нестопанска цел, основана през 2006 година и създадена в помощ на пациентите, засегнати от лимфомни заболявания, и техните близки. Работи в посока защита на правата на пациентите, осигуряване на достъп до адекватно лечение и своевременно медицинско обслужване. Оказва физическа и емоционална подкрепа на пациентите и техните близки.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -