четвъртък, 18 юли, 2024
- Реклама -
НачалоЗдравна политикаСъдът окончателно отмени пръстовия отпечатък в болницата

Съдът окончателно отмени пръстовия отпечатък в болницата

Пациентите вече няма да постъпват за лечение в болница с пръстов отпечатък. Вчера 5-членен състав на Върховния административен съд обяви решението си за отмяна на пръстовата автентификация в болничната помощ. Припомняме, че въвеждането на пръстовия идентификатор причини огромни опашки и изнерви болните. Те трябваше да чакат дълго само заради това допълнение към обработката на документите им за хоспитализация.

ВАС потвърди извода на тричленния състав на съда за нищожност на разпоредбата от Наредбата за осъществяване правото на достъп до медицинска помощ. Той предвиждаше на всяко здравноосигурено лице да бъде генериран уникален идентификационен номер чрез електронна автентификация. По силата на Наредбата пациентите се идентифицираха чрез сканиране на произволни точки от пръст на ръката им.

ВАС потвърждава и мотивите от решението на тричленния състав, че тази разпоредба на практика създава ново и несъществуващо в Закона за здравното осигуряване субективно материално-правно задължение за електронна идентификация на осигурените лица под наименованието „електронна автентификация“. Това на практика е дописване на закона. То е извън компетентността на Министерския съвет, издал наредбата. Такова задължение липсва на законово ниво и не може да бъде въвеждано с наредбата и за изпълнителите на медицинска помощ, счита съдът. Липсва и задължение за събиране на тези данни в полза на НЗОК.

С обнародването в „Държавен вестник“ на съдебното решение, електронната автентификация ще престане да се използва от всички лечебни заведения, както в извънболничната, така и в болничната помощ.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -