събота, 13 юли, 2024
- Реклама -
НачалоЗдравна политикаСъдът нареди да се осигури лечение на болни с алцхаймер

Съдът нареди да се осигури лечение на болни с алцхаймер

30 млн. лв. са необходими за лекарствата на болните от алцхаймер у нас, съобщи Владимир Томов, председател на Конфедерация за защита на здравето. Изчисленията на са на здравната каса в отговор на питане от здравното министерство. В момента болестта не е включена изобщо в наредба 38, по която НЗОК реимбурсира частично или изцяло медикаментите.

Средно лекарствата на болен излизали 160 лв. на месец, което било около 60% от доходите на пациентите с алцхаймер, посочиха от пациентската организация.

Има решение на Върховния административен съд от 5 декември, което потвърждава извода на комисията по дискриминация, че пациентите с деменция у нас са ощетени. Надяваме се Министерството на здравеопазването да изпълни решението на магистратите и най-после да включи заболяването в наредба 38, изтъкна Томов. Той обясни, че парите за медикаменти тази година реално ще са по-малко от 2011 г. „Тази година за лекарства са предвидени 544 млн. лв. За 2011 г. касата ще отчете като разход 480 млн. лв. Като абсолютна цифра сумата тази година е повече, но парите са по-малко, защото от 1 януари касата ще плаща за всички онколекарства и препарати за диализа. Освен това нормално е на годишна база да има ръст от 10% на разходите“, коментира Томов.

Той се надява все пак да се постигне в обозримо време поне някакъв процент на реимбурсация на пациентите с алцхаймер. Това щяло да извади на светло колко всъщност са тези хора. Смята се, че с алцхаймер у нас са около 50 000 души, а с деменция – 100 000.

Конфедерацията отчете успешно приключил проект за дневни центрове на възрастни с такива заболявания. Парите са по европейската програма „Оперативно развитие“. В продължение на една година 39 пациенти и техните близки са получавали медицински консултации и психологическа помощ в два дома – в София и Банкя. Надеждите са, че държавата ще продължи да финансира поддръжката им, която за година била 229 хил. лв., разказа Ангел Петков, един от организаторите на проекта.

Медикаментозното лечение е важно, но грижата за болните трябва да включва помощ от психолог, обясни доц. Маргарита Райчева, клиничен психолог от болница „Свети Наум“. Беше като детска градина за възрастни, обясни тя. Хората оцветявали, майсторяли с ръце, слушали музика, изпълнявали лека гимнастика, обсъждали спомени и събития.

СНИМКА: ДАК

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -