Реклама
Начало Здравна политика Реформират спешната помощ с 300 млн. лв.

Реформират спешната помощ с 300 млн. лв.

0
Реклама

Надявам се проблемите на спешната помощ да бъдат решени със стратегия 2014-2020 година, в която са предвидени 300 млн. лв. за нейното модернизиране и реформиране. Това каза министърът на здравеопазването проф. Николай Петров при посещението си в Пловдив, където откри обновеното с 2 млн. лв. спешно приемно отделение в Университетска болница „Св. Георги“.

Той призна, че линейките и спешните екипи не достигат и в други градове освен София. Това се отнася за цялата страна, липсват повече от 2000 медици за центровете. Според него една от причините са непривлекателните условия за труд, а не само ниското заплащане. Съвсем различно е да работиш в голяма болница, където около теб има и други специалисти, каза министърът. Това привличало и медиците ни в чужбина и затова заминавали навън. Надявам се веднъж завинаги с тези 300 млн. лв. за спешна помощ да се изградят модерни центрове като този в УМБАЛ „Св. Георги“, оборудвани с кадри и апаратура, където ще се въведе и много добра организация на работа. Проф. Петров обясни, че следващият екип на здравното министерство ще движи този въпрос. Надявам се да приключи за 2 години, каза той.

Реклама

По-късно днес здравният министър посети разкрития стационар на територията на Центъра за спешна помощ – град Девин, в който работи дежурен лекар. Стационарът е оборудван с мобилна апаратура – монитори, дефибрилатори, инфузионни помпи и хирургичен инструментариум за леки хирургични манипулации. По разпореждане на МЗ е увеличен и броят на екипите на филиала на Спешна помощ в града, които при необходимост поемат спешните случаи в трите общини. МЗ е осигурило и три мобилни кабинета – клинична лаборатория, рентген (флуорограф) и ехограф, които са разположени в двора на болницата и вече обслужват населението. „Мобилните кабинети разполагат с модерно медицинско оборудване и дават възможност за извършване на различни видове изследвания, до които населението от Девин нямаше достъп след затварянето на болницата в града“, каза здравният министър.

Той поясни, че кабинетите са пренасочени към Девин от други региони на страната, където изпълняват дейности по други действащи към момента програми на МЗ. По този начин МЗ потвържда ангажимента си населението от Девин, Борино и Доспат да има гарантиран достъп до медицинска помощ, а в случаите, когато е необходима хоспитализация – нуждаещите се пациенти ще имат гарантиран прием в областната болница в Смолян, каза проф. Николай Петров. Същевременно здравният министър подчерта, че трайното решение на проблема с възстановяване дейността на болницата в Девин е възможно едва след като ръководството на местната власт успее да освободи сградата на затвореното лечебно заведение от сегашните тежести, наложени от кредиторите. Това ще се случи с активното съдействие на юристи от Министерство на финансите, които ще подпомогнат местната власт при прехвърлянето на тези тежести върху други сгради, които са общинска собственост. „Министерство на здравеопазването има пълната готовност да възобнови работата на лечебното заведение в Девин като филиал на МБАЛ Смолян веднага след като съществуващите пречки бъдат отстранени, подчерта министър Николай Петров.

СНИМКА: МИНИСТЕРСТВО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО

Реклама

Exit mobile version