петък, 2 декември, 2022
- Реклама -
НачалоЗдравна политикаПреименуват болницата, която проф. Чирков създаде, на негово име

Преименуват болницата, която проф. Чирков създаде, на негово име

Университетската болница „Света Екатерина“ в София ще носи занапред името на своя създател – проф. д-р Александър Чирков, който почина през 2020 г. на 82-годишна възраст. Решението е на Министерство на здравеопазването, което се е произнесло по предложение на Инициативен комитет от пациенти, ученици, колеги и последователи на проф. Чирков. Предложението се прави с мотива, че по този начин да бъде почетен приносът на проф. Чирков както за спасяването на живота и здравето на хиляди българи, така и за създаването на българската школа в кардиохирургията и кардиологията.

Историята на болницата е следната. През 1984 г. проф. Чирков получава задачата да изгради модерна кардиохирургия в България. На 14 май 1986 г. там е направена първата сърдечна трансплантация в Източна Европа, а през 1994 г. е създадена Катедра по сърдечно-съдова хирургия, чийто ръководител е той. Дълги години УМБАЛ „Св. Екатерина“ беше известна сред българското общество като „Чирковата болница“.

https://bolenzdrav.com/novini/lyubopitno/prof-chirkov-polovinata-bolnitsi-u-nas-sa-poruteni-i-palni-s-bakterii

Проф. Чирков беше радетел за въвеждане на всякакви новости в кардиологията, както и за здравеопазване, което поставя в центъра интересите на пациента.

Не изпускайте новите публикации

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -