Реклама
Начало Здравна политика Предлагат фонд за обезщетения на пострадали от лекарски грешки

Предлагат фонд за обезщетения на пострадали от лекарски грешки

0
хирургия
Реклама

Фонд да изплаща обезщетения на пострадали от лекарски грешки. Около тази идея се обединиха представители на Министерството на здравеопазването, на лекарското съсловие и пациентски организации на кръгла маса във ВМА по повод Европейския ден на пациента. В момента някои болници правят застраховка за професионална отговорност на лекарите си, но сумите са малки, каза д-р Минчо Вичев, зам.-здравен министър.

Реклама

В същото време исковете за обезщетения на пострадали от лекарски грешки през последната година се повишили много, изтъкна д-р Вичев. От това печелели главно адвокатите, тъй като липсвала система за извънсъдебно обезщетяване. Целта на тези хора е най-вече да получат своя дял от парите на тези нещастни хора, коментира зам.-министърът. Държавата трябва да гарантира изплащането на такива суми, за да не се стигало до „грозни“ сцени на наказателно преследване срещу лекарите, изтъкна той друг аргумент.

Половината пари от бъдещия фонд за обезщетения трябва да се дадат от държавата и работодателите, каза ген. Стоян Тонев, който също присъства на кръглата маса. Другата половина ще дойде от застрахователни компании, които ще сключват полици за професионална отговорност с лекарите, но по нови условия, които тепърва ще се договорят.

Трябва да има една голяма комисия с участието на медицинския одит, министерството, пациентските организации и лекари от съответната специалност. Ще отстоявам тази своя позиция, изтъкна д-р Вичев. Само ако обстоятелствата около всеки инцидент се изясняват безпристрастно, обществото ще се успокои, смята той. Сега надеждите за възмездие на потърпевшите от лекарски грешки се свързвали само с агенция „Медицински одит“. Тя обаче нямала капацитет да навлиза в дълбочина, а също и козмпетенции да се произнася дали става дума за лекарска грешка.

Агенцията трябва да бъде подпомагана от експертни комисии към самите болници. Д-р Вичев даде за пример опита на русенската болница, където работел подобен орган. В комисията трябва да влизат само уважавани лекари, за които няма съмнение, че ще прикрият нарушения на колеги.

СНИМКА: ТК

Реклама

Exit mobile version