Реклама
Начало Здравна политика Повече пари за лечение в болница

Повече пари за лечение в болница

0
анекс за увеличаване на клиничните пътеки
Реклама

Ново увеличение на клиничните пътеки за болниците с 8%, както и за покриване на направленията за изследвания с 18% бе прието от МЗ и БЛС. Това е заложено в анекса към Националния рамков договор за медицински дейности 2020-2022, подписан вчера.

Разпределят икономиите справедливо и прозрачно

Министерството на здравеопазването, Надзорният съвет на Националната здравноосигурителна каса и Българският лекарски съюз се договориха за повишението на 23 ноември. Новината бе съобщена лично от министъра на здравеопазването д-р Асен Меджидиев веднага след подписването на анекса.

Той посочи, че средствата за настоящата година ще могат да бъдат разпределени по най-прозрачния начин и лечебните заведения да получат съответните заплащания, обясни министърът. Анексът определя как ще се разпределят остатъчните средства и на излишъците. В крайна сметка е утвърдена методиката, която БЛС предложи. Тя определя къде ще отидат спестените през годината средства. Отразени са и съответните корекции в клинични пътеки, уточни д-р Меджидиев.

Клиничните пътеки се увеличават общо 33% за 2022 г.

Реклама

„Със задна дата, считано от 1 септември, клиничните пътеки се увеличават с 8%. Решението е устойчиво, т.е. остава и за следващата година“, посочи министърът. Той припомни, че преди това е имало увеличение на клиничните пътеки със средно 25%. Това означава, че реално увеличението за следващата година ще бъде 33%. По отношение на медико-диагностичните дейности – увеличението е с 18%.

„Лечебните заведения ще получат средствата, които им се полагат, до края на годината“, коментира председателят на УС на БЛС д-р Иван Маджаров.

При приемането на бюджета за следващата година предстоят и разговорите за Националния рамков договор за медицински дейности. Той ще важи за следващия тригодишен период. В анекса е заложено още, че новите цени, които ще се договорят за медицинска помощ в рамките на бюджета, който предстои да бъде приет, ще влязат в сила със задна дата от 1 януари, обясни още д-р Маджаров.

Източник: Министерство на здравеопазването

Реклама

Exit mobile version