сряда, 24 юли, 2024
- Реклама -
НачалоЗдравна политикаПодмяната на директори на болници била, за да клекнат на по-малко пари

Подмяната на директори на болници била, за да клекнат на по-малко пари

Лекарите излизат на протест след 15 ноември, ако правителството не актуализира бюджета на НЗОК. Това заяви ръководството на Българския лекарски съюз. Сумите по различните пера в него са заложени умишлено ниски и  така дефицитът е програмиран. В същото време в бюджета се мъдри графа „излишък“ от 104 млн. лв.

Касата вече разпраща на болниците анекси, според които ще бъде заплатена само 80% от отчетената дейност и няма да се търсят лихви за пропуснати ползи. Анексите се отнасят за периода от септември до края на годината. Днес 80%, утре 50-60%, а за Нова година може да се окаже, че няма да има никакви пари, каза д-р Цветан Райчинов, председател на БЛС (на снимката). Той допълни, че ситуацията много му прилича на 2010 г., когато Симеон Дянков остави лекарите без заплати преди Коледа, за да отчете по-малък дефицит, и призова директорите на лечебни заведения да не подписват. Вече обаче имало няколко подписали анексите. Според д-р Райчинов бясната подмяна на ръководен състав по болниците през последните месеци е бил с тази цел – новите мениджъри да подпишат безропотно каквото им се спусне.

Никак не ни се иска да стигаме до протести, но ако се наложи, ще го направим, каза още председателят на БЛС. Как точно ще се протестира, ще бъде решено на предстоящия Национален съвет. Очакванията на лекарите са да бъде предложен бюджет, с не по-малка макрорамка от тази за 2013 г. плюс очертаващия се дефицит в края на годината. Има откъде да дойдат поне 200 млн. лв. – като се дадат онези 108 млн. лв. на касата, които са по сметките на финансовото министерство плюс планирания „излишък“ от 104 млн. за догодина, пресметна Димитър Петров. По думите му било парадокс да се залага излишък, при положение, че ясно се виждат дефицитите в новия бюджет.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -